Educació
Societat29/09/2021

L'STEI carrega contra Educació pels "topalls contra el català" a la llei educativa balear

El sindicat acusa el conseller Martí March de fer "una passa més" en detriment de la normalització "amb excuses jurídiques estantisses"

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaL'STEI ha acusat la Conselleria d'Educació de posar "topalls contra el català" a la llei educativa balear que s'ha de debatre pròximament al Parlament illenc. Així ho han defensat aquest dimecres en roda de premsa el responsable d'Ensenyament Públic del sindicat, Cosme Orell; de l'Ensenyament Concertat, Ramon Mondéjar, i el secretari de Normalització Lingüística, Sebastià Bonet.

L'entitat sindical ha defensat que els problemes amb el model lingüístic venen "des de la gestació d'aquesta llei", en el marc del fòrum Illes per un Pacte. En aquest sentit, critiquen que llavors s'haguessin exclòs els sindicats del debat i asseguren que ja van advertir que s'havia de fer una "referència explícita" dins la normativa al Decret de mínims, que garanteix un mínim del 50% de les hores lectives en català. Cal recordar que, tot i que en un primer moment no s'hi va incloure, el projecte de llei aprovat pel Consell de Govern sí que fa menció al decret.  

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, també denuncien que el conseller Martí March no va crear un grup de feina dins la Mesa Sectorial d'Educació per negociar el contingut de la llei, cosa a què s'havia compromès, segons afirmen en un comunicat. "Aquest grup no s’ha constituït mai. Tampoc no hi ha hagut cap debat seriós sobre la norma en el marc de la Mesa Sectorial de l’Ensenyament Concertat", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

Per acabar, l'STEI ha fet referència al "darrer gir de guió" de la setmana passada, en què March "va fer una passa més contra la normalització amb excuses jurídiques estantisses, que es refereixen a una LOMQE que ja no està en vigor". "L’STEI Intersindical confia que el seny i el consens a favor de l’ensenyament en català aturaran aquest disbarat", tanquen.

El darrer episodi a què es refereix el sindicat és al que va transcendir dijous passat als mitjans: que el PSIB-PSOE hauria proposat als partits del pacte unes modificacions a la llei educativa balear per blindar una presència "suficient" de la llengua castellana a les aules. El conseller d'Educació, Martí March, va negar el mateix dia que hi hagués cap negociació sobre esmenes en aquesta qüestió i va assegurar que "no es tocarà l'estructura fonamental" del model lingüístic de la llei educativa.

Cargando
No hay anuncios

El conseller March va negar que s'hagués proposat incloure la llengua castellana com a vehicular –juntament amb la catalana–, però, així i tot, ha recordat que "una sentència del Tribunal Constitucional de facto ja ha dit que el català i el castellà són llengües vehiculars, que ho posi o no ho posi a la llei és independent, però són llengües vehiculars".