Societat

L'ús del preservatiu cau entre els adolescents europeus

Al voltant del 20% dels joves espanyols de 15 anys són actius sexualment

ARA
2 min
Un adolescents amb uns preservatius a la butxaca

BarcelonaCada cop més adolescents europeus prescindeixen de preservatius, en una tendència més acusada entre els nois que entre les noies. Per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la situació és "alarmant" i atribueixen la reticència al condó entre la generació que s'estrena sexualment a "les llacunes significatives" en educació sexual, en un moment en què en la major part de països es facilita l'accés gratuït a aquests anticonceptius de barrera, que a banda de prevenir embarassos no desitjats també protegeixen de malalties de transmissió sexual. En gairebé una dècada, la proporció dels joves que utilitzaven preservatiu en les seves relacions més recents ha caigut del 70% al 61% (nou punts), mentre que en les dones no és tan acusat i s'ha passat del 63% al 57%, segons l’estudi, que cobreix dades d'adolescents de 15 anys de 42 països (europeus i de l'Àsia central) recollides entre el 2014 i el 2022.

Per països, al voltant del 70% dels adolescents espanyols (nois i noies) es protegeixen, un percentatge gairebé 10 punts més elevat que la mitjana dels països consultats, i la diferència entre els dos gèneres és de les més estretes de les comparades. Així, el 68% de les noies asseguren que la seva parella sexual fa servir el preservatiu pel 75% dels nois. En canvi, a Suècia, les xifres de desprotecció destaquen amb només el 28% de les noies que diuen fer servir el condó i el 43% dels nois.

L’estudi revela que els adolescents de famílies de baixos rendiments són més reticents a l’ús del preservatiu (el 33% no l’utilitzaven en la seva última relació, enfront del 25% de les famílies més benestants). Per revertir aquesta tendència, per al director de l'OMS a Europa, Hans Klug, és vital que els governs promoguin pràctiques sexuals més segures mitjançant una inversió més alta en educació sexual, reforç dels serveis de salut sexual i l'impuls d'investigar sobre els motius subjacents en l'ús del preservatiu. "L'educació sexual integral segons l'edat encara és descuidada en molts països i, quan està disponible, ha patit atacs creixents en els darrers anys sota la falsa premissa que fomenta els comportaments sexuals", subratlla.

Pel que fa a l'activitat sexual als 15 anys, l'informe revela que el 15% de les noies tenen relacions sexuals pel 20% dels nois de mitjana dels països estudiats. Entre els espanyols, són percentatges similars (22% de les noies pel 20% dels joves), lluny de les dades de Dinamarca (49% de les noies i 30% dels nois) o Finlàndia (29% i 31%). Precisament, tots dos països tenen taxes de protecció amb condons inferiors a les que presenta Espanya.

stats