Una nova entitat vol donar respostes a la crisi social i econòmica del covid-19
La vida al centre neix amb l'objectiu d'articular "una resposta social col·lectiva i exigir una transformació política i econòmica cap a la transició ecosocial"
PalmaLa vida al centre és la nova entitat que vol donar resposta a la crisi social i econòmica conseqüència de la caiguda del sector turístic balear arran del covid-19. Segons han explicat en la presentació de l'entitat, l'objectiu és articular "una resposta social col·lectiva amb la intenció de propiciar una mobilització social sense precedents i exigir una transformació política i econòmica cap a la transició ecosocial".
Des del mes de maig, més de 150 entitats han treballat conjuntament per preparar un seguit de propostes "per presentar a les institucions", ha explicat la portaveu i presidenta del , Margalida Ramis. Des de l'organització demanen que hi hagi "diàleg social, més enllà de sindicats i patronals majoritaris, amb el Govern, per tal d'acostar tot el coneixement de col·lectius organitzats" que ja fa anys que treballen per a les millores socials, ha afegit. Les entitats que s'han adherit al projecte, que provenen de les Balears i de Catalunya, s'han sumat a aquest col·lectiu perquè "s'han sentit identificats amb el manifest de propostes inicial" i volen bastir ponts i enfortir el teixit social, ha remarcat Ramis.
L'entitat neix com a resposta a la manca de diàleg entre el Govern i les entitats socials, que han vist la necessitat d'organitzar-se per generar moviment cohesionat i que tingui continuïtat. És per això que des de La vida al centre han fet un procés "de creació" durant cinc sessions amb les principals organitzacions del col·lectiu, per tal de "generar alternatives i portar-les a la taula de les institucions". Consideren que, "en un moment urgent com el d'ara, hem de treballar per resoldre els problemes derivats del sistema econòmic actual, les desigualtats socials, els desequilibris ecològics i tots els impactes generats", ha defensat la presidenta del GOB.
"L'economia intensiva turística ens aboca a una vulnerabilitat absoluta", ha explicat el portaveu, Esteban Goode. Des de l'entitat, han explicat que les recomanacions de no viatjar per part dels governs del Regne Unit i d'Alemanya són conseqüència de la manca de diàleg entre l'Executiu balear i les entitats socials per negociar les polítiques per a la reactivació econòmica.