NUTRICIÓ

La lactància és la clau per evitar L’obesitat

Una bona alimentació durant els primers anys de vida pot determinar hàbits saludables en el futur

La lactància és
 La clau per evitar  L’obesitat
Maria Cifre
30/03/2018
4 min

Palma“Si el nadó ingereix la quantitat de leptina necessària, serà metabòlicament saludable, en cas contrari pot tenir predisposició a patir d’obesitat quan sigui adult”, explica la catedràtica de Nutrició i Bromotologia, Francisca Serra. La leptina és una proteïna que es troba en la llet materna i s’ha demostrat en diversos estudis és que la manca d’aquesta proteïna durant el període de lactància és un dels factors que determinen que el nadó pugui esdevenir una persona obesa en l’etapa adulta. Aquesta és una de les línies d’investigació més importants del Grup de Recerca de Nutrigenòmica i Obesitat (NUO) de la Universitat de les Illes Balears, que també treballa conjuntament amb l’IdisBA i el CIBEROBN.

Els infants que s’alimenten de llet de biberó són més propensos a tenir obesitat, ja que “la llet de fórmula no conté leptina, i si en tingués seria de vaca, amb la qual no es garanteix la mateixa eficiència que amb la humana”, explica Serra. Així mateix, a través de diversos estudis s’ha comprovat que no totes les mares tenen la mateixa quantitat de leptina, és a dir, hi ha mares que en tenen els nivells estàndards necessaris, però d’altres, no. “Per exemple, les mares que pateixen d’obesitat no tenen els nivells de leptina òptims”, assenyala Serra. En aquest sentit, el NUO duu a terme un estudi amb diferents cultius in vitro, per tal descobrir si a través d’una dieta específica es podria aconseguir que la glàndula mamària produís més quantitat de leptina.

Altres factors

Quan parlam d’obesitat, el primer que hem de tenir en compte, explica Serra, “és la prevenció a través de la lactància i dels hàbits saludables durant els períodes de vida primerencs”. En la resta d’etapes és molt important mantenir una dieta variada, sana i equilibrada.“Una molt bona opció és la dieta mediterrània, que llavors s’ha d’adequar i adaptar a les necessitats de cada persona”, explica Serra, qui afegeix que també és molt important practicar esport. Atès que l’estil de vida actual, moltes vegades, es basa en el sedentarisme, la qual cosa provoca que “el nostre organisme no consumeixi totes les calories necessàries i que els nivells de massa muscular siguin insuficients, “aleshores el metabolisme no funciona de manera òptima”, apunta Serra.

Questió de gens

D’altra banda, assenyala la catedràtica de Nutrició, “hi ha un component genètic que prové dels pares i, en funció d’aquests gens, la resposta als aliments pot ser diferent segons la persona que els ingereix”. Una persona pot alimentar-se de manera equilibrada i fer activitat física, i, tot i i això, tenir sobrepès o, fins i tot, obesitat. “En aquests casos la resposta és en els gens”, explica Serra. A través de l’anàlisi de les variants gèniques es pot tenir una perspectiva de l’individu, “i es poden dissenyar estratègies nutricionals personalitzades. Des del NUO, s’estudia com s’han de relacionar les variants gèniques, que predisposen l’individu a aquesta problemàtica, amb els nutrients. “Hi ha la possibilitat que a través de la ingesta més alta d’un determinat compost bioactiu es pugui contrarestar aquest aspecte negatiu”, assenyala Serra.

Del laboratori a la societat

És per això que Alimentomica, el primer spin-off de base tecnològica creat a la Universitat de les Illes Balears, ha elaborat un test anomenat Metigentity, que permet als professionals extreure l’ADN i identificar les variants gèniques a través d’una mostra de saliva. A partir de les variants extretes del test, els professionals podran recomanar i dissenyar una dieta acurada tenint en compte el perfil genètic de la persona en concret. Anatomica és una empresa promoguda pel grup d’investigadors del Laboratori de Biologia Molecular Nutrició i Biotecnologia (LBNB), que permet traslladar a la societat els coneixements generats pels investigadors en forma de producte. “Actualment, a través de la mostra de saliva, caracteritzam prop de 40 gens, centrant-nos en aspectes relacionats amb l’obesitat”, explica Serra. Nombrosos estudis científics mostren com les variants gèniques poden estar relacionades amb un risc d’obesitat major o menor i d’alteracions metabòliques associades. Ja que aquesta patologia, a banda de reduir l’esperança de vida, està associada a múltiples malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió, el colesterol, cardiopaties, malalties osteoarticulars, alteracions menstruals, síndrome d’apnea obstructiva del son i determinats càncers.

Segons la darrera enquesta de Salut de les Illes Balears, que data dels anys 2011-2012, el 47,9% de la població adulta té un excés de pes. En concret, un 35,7% pateix de sobrepès i un 12,2%, obesitat.

La població infantil i juvenil no s’escapa d’aquesta malaltia.A les Illes Balears, la pateixen un 19,3% dels nins i joves. El sobrepès arriba al 10% mentre que els joves amb obesitat ocupen el 9,3%. El president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB), Manuel Moriño, explica que es preveu que els resultats de les dades recollides els últims anys, “seran sense cap dubte més elevats”. De fet, segons la Organització Mundial de la Salut, (OMS), 223 milions d’infants en edat escolar tenen excés de pes. Si es manté la tendència actual, aquesta xifra podria arribar als 268 milions l’any 2025.

Les quatre malalties cròniques més freqüents associades a l’obesitat

Dislipèmia

Les dislipèmies són alteracions en la quantitat de lípids, triacilglicerols, àcids grassos, colesterol i fosfolípids en la sang. Es tracta d’un augment del nivell de lípids a la sang, causat, generalment pel tipus de dieta i un estil de vida sedentari. Els més coneguts són el colesterol i els triglicèrids.

Obesitat visceral

Hi ha dos tipus de greix, elvisceral i el perifèric. El més perillós és el greix visceral, ja que recobreix la zona de l’abdomen i els òrgans interns. A més, genera unes substàncies tòxiques que provoquen el síndrome metabòlic, estretament relacionat amb la hipertensió i la diabetis.

Hipertensió

És una de les malalties més abundants en les societats industrialitzades i una de les primeres causes de morbimortalitat. La hipertensió pot causar diferents tipus de lesions a les artèries i, a més, incrementa el risc de malalties cardiovasculars com ara l’ictus o l’infart agut de miocardi.

Diabetis tipus 2

La diabetis mellitus de tipus 2 és una malaltia caracteritzada pels alts nivells de glucosa a la sang. Sovint es vincula a l’obesitat, la hipertensió arterial i els nivells elevats de colesterol o de triglicèrids, però a vegades també hi ha una connexió genètica.

stats