SALUT

Laminar Pharma defensa el polèmic Minerval

L’empresa assegura que el medicament està en assaig clínic amb humans i insisteix que no el va comercialitzar

Laminar Pharma defensa el polèmic Minerval
Maria Llull
26/07/2019
2 min

PalmaL’empresa Laminar Pharma SL, que abans es denominava Lipopharma Therapeutics SL i és responsable del polèmic fàrmac contra el càncer Minerval, ha sortit en defensa del polèmic medicament arran de la notícia publicada per l’ARA Balears segons la qual la farmacèutica ha rebut una subvenció del Govern de 400.000 euros per desenvolupar un altre fàrmac contra els tumors cerebrals. Laminar Pharma assegura que el Minerval “és un medicament que es troba en assaig clínic amb humans i que, a més, mai es va comercialitzar, segons es desprèn de la interlocutòria judicial d’arxivament” del cas.

Laminar Pharma ha fet arribar a l’ARA Balears aquesta exigència de rectificació mitjançant un comunicat del seu advocat, Santiago Fiol. “Vostès refereixen el Minerval com un ‘fals medicament’ i que, a més, ‘ha estat comercialitzat’, asseveracions absolutament falses”, diu l’escrit de Fiol. Cal recordar que el cas Minerval s’ha arxivat dos pics, el darrer, l’abril de 2018. El jutge Enrique Morell argumentà llavors que no quedava “acreditada la comissió del delicte d’estafa per Pablo Vicente Escribá Ruiz”. Aquest catedràtic havia estat un dels cinc detinguts l’abril de 2017, a més de Xavier Busquets, per oferir Minerval a malalts de càncer, malgrat que es tractava d’un fàrmac en fase experimental sense autorització per vendre’l.

Malgrat l’arxivament del cas, el jutge Morell va avisar la Conselleria de Salut per si hi havia motius per obrir un “expedient sancionador per les activitats comercials realitzades amb el producte Minerval (…) des de l’any 2004”. La primera vegada que es va arxivar el cas, el setembre de 2017, Morell ja va alertar l’Agència Espanyola de Medicaments del Ministeri de Sanitat i Consum exactament pel mateix motiu. La Conselleria de Salut va iniciar l’expedient sancionador el gener passat i la Direcció General de Farmàcia va imposar una sanció de 600.000 euros a Pablo Escribá per una falta molt greu, segons la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris. Pablo Escribá va presentar un recurs davant la Conselleria, el qual es va desestimar. A hores d’ara la sanció està impugnada davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Tot i aquesta sanció, la Direcció General de Recerca del Govern, que depèn de la Conselleria d’Educació, ha atorgat a Lipopharma una subvenció de 400.000 euros per desenvolupar un fàrmac, en aquest cas contra els tumors cerebrals, anomenat LP561. Encara que l’empresa que figura com a beneficiària d’aquests doblers és Lipopharma, segons l’advocat Fiol la companyia s’anomena actualment Laminar Pharma, que és la denominació amb què es demana una rectificació per les afirmacions que afecten Lipopharma. Aquesta companyia també sol·licita finançament a la plataforma de crowdfunding Capitall Cell (1,6 milions d’euros). Precisament Pablo Escribá és un dels integrants de l’empresa que defensa les virtuts del nou fàrmac.

stats