Societat 26/09/2024

Le Senne declara aquest divendres com a investigat per esquinçar la foto de les Roges del Molinar

El jutge tramita les denúncies contra el president del Parlament per esquinçar una foto de les Roges del Molinar, republicanes assassinades a la Guerra Civil durant un ple parlamentari

ARA BALEARS
2 min
Gabriel Le Senne, el dia en què es va votar que no seria destituït.

PalmaEl president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de Vox, declararà aquest divendres com a investigat davant el jutge de Palma que tramita les denúncies per esquinçar una foto de les Roges del Molinar, republicanes assassinades a la Guerra Civil. Se li imputa un delicte d'odi. El 18 de juny, quan el Parlament debatia si iniciava el procés per derogar la Llei de memòria democràtica, una proposta del seu partit, Le Senne va arrencar de l'ordinador portàtil de la vicepresidenta segona de la institució, la socialista Mercedes Garrido, una fotografia d'Aurora Picornell i les germanes Antònia i Maria Pascual, afusellades la Nit de Reis del 1937.

L'associació Memòria de Mallorca i els descendents d'aquestes tres activistes republicanes, juntament amb les també assassinades Catalina Flaquer –mare de les germanes Pascual– i Belarmina González, van denunciar el president del Parlament per entendre que en trencar i llançar a terra els retrats de les víctimes del franquisme va cometre un delicte d'odi. A aquesta denúncia, tramitada pel Jutjat d'Instrucció 1 de Palma, s'hi van sumar altres organitzacions civils i polítiques com el Partit Comunista, del qual va ser una destacada militant Aurora Picornell, convertida en símbol de la repressió falangista a Mallorca i de la restauració de la memòria democràtica després que les seves restes van ser trobades el 2021 en una campanya d'exhumacions al cementiri de Son Coletes de Manacor.

Després de l'incident al ple del Parlament, Le Senne ha reiterat que va esqueixar la imatge per accident quan intentava fer complir el seu ordre que es retiràs la fotografia de l'estrada on s'ubiquen els membres de la Mesa de la cambra. Segons defensa, aquest òrgan ha de ser imparcial i amb l'exhibició de la fotografia aquest deure era vulnerat. "Jo no odi ningú", ha remarcat el diputat de Vox, la destitució del qual van promoure els partits d'esquerra en un ple extraordinari que es va dur a terme el 3 de setembre. En aquesta sessió, els vots a favor de la seva remoció no van sumar els tres cinquens necessaris i el president va ser salvat per l'abstenció del PP, que inicialment li va retreure la seva actuació i va considerar que havia de renunciar al càrrec, però finalment va evitar fer-lo fora i va advocar per rebaixar la tensió al Parlament.

Pacte de governabilitat

Quan es va produir l'incident del trencament de la foto, el PP i Vox mantenien un pacte de governabilitat que la direcció del partit d'extrema dreta va rompre després, cosa que ha deixat el Govern de la popular Marga Prohens en minoria parlamentària i ha accentuat les desavinences internes del grup de Vox a la Cambra.

En aquest context, després de rebutjar els recursos de Le Senne per evitar la imputació, el jutge del cas, Juan Manuel Sobrino, li prendrà declaració aquest divendres, quan també està citada a exposar la diputada socialista Mercedes Garrido, víctima directa dels fets. "Va ser un moment en què em vaig enfadar i vaig fer una cosa que no havia de fer, però ja està, no s'han de treure les coses de polleguera", va admetre en el seu moment l'investigat.

stats