El ‘Leslie’ arribarà a Catalunya en forma de tempestes i ventades

L’huracà entra a la Península convertit en un cicló posttropical

L'huracà Leslie acostant-se a la península en una imatge del Meteosat / EUMETSAT
Oriol Rodríguez
13/10/2018
3 min

BarcelonaEl 23 de setembre, fa tot just tres setmanes, es va formar un cicló tropical a l’Atlàntic batejat amb el nom de 'Leslie' pel Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC). Durant més de 20 dies ha estat fent tombs per l’oceà fins a assolir la categoria d’huracà i posar rumb cap a la península Ibèrica.

L'huracà 'Leslie' afectarà la península Ibèrica aquest cap de setmana

Tècnicament, el 'Leslie' va deixar de ser un huracà ahir al vespre a causa de la interacció amb un front atlàntic i quan es va trobar l’aigua del mar més freda. A hores d’ara es tracta d’un cicló posttropical. Això vol dir, per exemple, que a la imatge del satèl·lit Meteosat no s’hi veu la característica forma arrodonida i simètrica amb un ull al mig, però tot i això ha tocat terra amb força. Aquesta nit ha afectat la zona central de Portugal amb ratxes de vent clarament superiors als 100 km/h i amb precipitacions intenses.

Aquests sistemes quan entren terra endins tendeixen a perdre força o fins i tot a dissipar-se. De fet, és el que està passant amb el 'Leslie'. Segons la predicció de l’NHC, s’espera que de bon matí el centre del cicló posttropical se situï a la frontera entre Portugal, Extremadura i Castella i Lleó amb la força d’una depressió tropical (vent sostingut de 63 a 118 km/h). Al llarg del matí anirà avançant cap al nord-est fins a situar-se a tocar de la Rioja passat el migdia, amb la força d’una tempesta tropical (vent sostingut inferior als 63 km/h).

Precipitacions fortes

Diversos mapes indiquen que les restes del 'Leslie' podrien afectar Catalunya entre aquesta mateixa nit i demà al migdia. Cal deixar clar que no es veuran les típiques imatges que sovint veiem per televisió dels huracans del Carib o dels tifons del Pacífic en què el vent s’ho emporta tot. L’ex-Leslie arribarà en forma de tempestes localment fortes i d’algunes ventades, com un temporal dur, però no excepcional.

En aquest sentit, des d’ahir hi ha diversos avisos vigents del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Per una banda, hi ha perill alt de precipitacions que poden ser localment fortes i acumular més de 20 litres per metre quadrat en tan sols 30 minuts entre aquesta nit i demà de matinada a les comarques de Tarragona i del litoral i prelitoral central. A la resta del país el perill és baix i s’allargarà fins demà al migdia. Aquests xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i fins i tot de calamarsa o pedra i de ratxes fortes de vent.

Però aquest no és l’únic avís activat. També n’hi ha per acumulació de precipitació (més de 100 l/m( 2) en 24 hores) a les comarques del litoral i prelitoral central i sud i en punts del vessant sud del Pirineu i Prepirineu occidental, amb perill baix. El vent bufarà amb força, sobretot al voltant de mitjanit en punts del Camp de Tarragona i del litoral i prelitoral de Barcelona, amb cops que, com alerta l’SMC, és possible que superin els 20 m/s (72 km/h). Precisament, el vent de xaloc alterarà notablement l’estat del mar a partir d’avui a mitja tarda. S’esperen onades de més de dos metres i mig, motiu pel qual també està activat un avís per a tot el litoral fins demà al migdia, amb risc baix.

Caldrà seguir amb atenció els canvis que hi pugui haver en la predicció meteorològica al llarg del dia. Com que el cicló posttropical és d’una mida força petita, comparable amb la superfície que ocupen Catalunya, l’Aragó i el nord del País Valencià, petits canvis en la seva trajectòria final poden fer que el temps acabi sent més o menys complicat.

El precedent del ‘Vince’

Per trobar una situació semblant cal recular fins al 8 d’octubre del 2005, quan es va formar a l’Atlàntic una tempesta tropical que va acabar sent un huracà de categoria 1, anomenat 'Vince'. Va anar avançant cap al nord-est fins a arribar al sud-oest de la Península el dia 11. Va tocar terra com a cicló posttropical, amb la força d’una tempesta tropical, un grau per sota del 'Leslie'.

stats