SALUT
Societat25/04/2018

L'exposició a la llum blava de les ciutats es relaciona amb els càncers de mama i de pròstata

Un estudi d'ISGlobal ha avaluat els efectes de l'exposició a la llum nocturna del carrer

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaUn estudi realitzat per un equip internacional i liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa", ha observat una associació entre nivells elevats d'exposició a la llum blava durant la nit i un risc més gran de patir càncer de mama i de pròstata. La llum d'espectre blau que han estudiat els investigadors és la que prové de fanals, anuncis publicitaris i il·luminació de monuments, és a dir, "l'excés de llum que va cap a l'atmosfera", explica Ariadna Garcia, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi.

Ja hi ha evidències que apunten a una relació entre el treball nocturn exposat a la llum artificial –que implica disrupció del ritme circadià– i els càncers de mama i de pròstata. De fet, l'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) qualifica la feina en torn de nit com a probablement cancerígena per als humans. I en aquest estudi, el que es volia esbrinar és si més enllà del torn laboral, "l'exposició a la llum durant la nit a les ciutats pot tenir alguna influència en l'aparició d'aquests dos tipus de càncer", assegura Manolis Kogevinas, investigador d'ISGlobal i coordinador de l'estudi.

Cargando
No hay anuncios

La recerca s'ha fet amb dades mèdiques i epidemiològiques de més de 4.000 persones d'entre 20 i 85 anys d'onze comunitats autònomes. La informació sobre l'exposició nocturna a la llum artificial a l'interior es va obtenir mitjançant entrevistes personals i els nivells de llum exterior només es van avaluar a Barcelona i Madrid, ciutats on es van poder obtenir imatges nocturnes preses per l'Estació Espacial Internacional. Es va observar que els participants exposats a nivells més alts de llum blava van tenir 1,5 vegades més risc de patir càncer de mama i 2 vegades més de patir càncer de pròstata. Els resultats s'han donat a conèixer a la revista 'Enviromental Health Perspectives'.

Ara s'està estudiant el motiu pel qual hi ha aquesta vinculació entre la llum blava i el càncer. "El que se sap és que la llum blava suprimeix la producció de melatonina per la nit i ara s'està mirant la relació entre la melatonina i el càncer", explica Garcia.

Cargando
No hay anuncios

La llum de les pantalles

La investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Ariadna Garcia, assegura que aquest és un "assumpte de salut pública" i insta a fer més estudis sobre el tema. "Seria també important dur a terme aquesta investigació en persones joves que utilitzen extensament pantalles que emeten llum d'espectre blau".

Cargando
No hay anuncios

La llum blava també és la que emeten la majoria de llums led blancs i moltes pantalles de tauletes i telèfons mòbils però per determinar la vinculació d'aquests dispositius amb el càncer, els investigadors sostenen que són necessaris més estudis. "No hem mirat la llum interior però en propers estudis volem utilitzar sensors de llum per mesurar els nivells de llum en espais interiors", afegeix Garcia. Els investigadors també insten a les ciutats a estudiar nous tipus d'enllumenat per reduir els efectes lumínics.