L'FP de Vitivinicultura es podrà estudiar a les Illes Balears per primera vegada

Aquest cicle superior de Formació Professional s'impartirà a l'IES Felanitx i tindrà una durada de dos anys

L'FP en vitivinicultura es podrà estudiar a les Illes Balears per primera vegada
Ara Balears
16/05/2018
3 min

PalmaEl proper curs 2018-2019 a les Illes Balears ja es podrà estudiar el cicle superior de Formació Professional en Vitivinicultura, que s'impartirà a l'IES Felanitx, en la modalitat de Formació Professional Dual.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, destaca que aquest cicle “neix d'una petició de l'Ajuntament de Felanitx i del sector del vi” i assenyala que es tractarà d'una formació “molt integral per a un sector que és punter i estratègic a les Illes Balears”. A més, “implica treballar la terra”, afegeix la presidenta, remarcant el valor afegit que això suposa.

El nou cicle formatiu forma part de la família d’indústries alimentàries. L'oferta serà de 15 places i tindrà una durada total de 2.000 hores. L’alumnat que s'hi matriculi adquirirà les capacitats d’organitzar, programar i supervisar la producció a la indústria vitivinícola, i controlar la producció i les operacions d'elaboració, estabilització i envasament de vins i derivats.

Es tracta d’una formació de dos anys de durada que, un cop acabada, permetrà treballar en empreses vitivinícoles, dedicades a la producció del raïm i l'elaboració, la criança i l'envasament del vi, i també en indústries de destil·lats de vi, concentració de mostos, elaboració de vinagres i altres productes derivats del raïm i el vi.

Per fer aquests estudis es necessita la col·laboració d’un seguit d'empreses, a les quals es duran a terme les pràctiques d’aprenentatge per a la formació dels alumnes. Els cellers que han manifestat el seu compromís de col·laboració són: Armero & Adrover i Vi d'Auba (Felanitx), Pere Seda i Miquel Gelabert (Manacor), Can Coleto i Miquel Oliver (Petra), Can Majoral (Algaida), Bordoy (Llucmajor), Binigrau (Biniali), Mortitx (Pollença), Can Ribas (Consell), 7103 (Santa Maria), Son Vives (Banyalbufar), Macià Batle (Binissalem), Ca Sa Padrina (Sencelles) i Son Ramon (Santa Margalida).

Cinc cicles nous a les Illes Balears

El proper curs hi haurà una oferta de 406 cicles formatius a les Illes Balears, 88 dels quals són d’FP bàsica, 192 de grau mitjà i 125 de grau superior, en totes les modalitats i règims.

Del total de cicles, 12 seran de nova implantació, quatre dels quals s’oferiran per primera vegada a les Illes Balears. Es tracta dels cicles d'FP bàsica d'Arts Gràfiques i d'FP de grau superior de Laboratori d'Anàlisi i Control de Qualitat, els dos a l’IES Josep Maria Llompart de Palma; el cicle de grau superior d'Energies Renovables, que s'impartirà a l'IES Pau Casesnoves d'Inca, i el cicle de Vitivinicultura. Pel que fa al cicle de Laboratori, es tracta d'una doble estrena, ja que suposa incorporar la branca de la química per primera vegada a l'oferta formativa illenca.

A més, es recupera el cicle de grau mitjà de Construcció a l’IES Politècnic, que s’impartirà conjuntament amb la Fundació Laboral per a la Construcció. Aquest cicle s’havia ofert anteriorment però ja feia molts anys que no es podia estudiar a les Illes.

Del total dels cicles formatius, n’hi ha 11 que s'impartiran en la modalitat dual, sis dels quals són de grau superior. En total, suposen una oferta de 203 places.

La millora de l’oferta no és només en quantitat sinó també en qualitat. Per al curs 2018-2019 es preveu afegir la plantilla 40 professors, que, a més de cobrir la docència dels nous grups de primer i la dels grups de segon corresponents a les implantacions del curs actual, també permetran millorar el seguiment individualitzat dels projectes dels alumnes de Formació Professional Dual, continuar amb l’augment dels desdoblaments i dur a terme el procés de creació de Son Llebre com a Centre de Referència Nacional (CRN), entre d’altres. En aquesta línia, també s’ha de destacar que s’ha reduït la ràtio d’FP bàsica a 18 alumnes.

stats