Societat16/05/2018

El Govern reforçarà la formació de professionals per detectar els casos de 'bullying' per identitat de gènere

És una de les mesures impulsades des de la Conselleria de Presidència, que ja ha format 179 docents en aquesta matèria des que es va aprovar la Llei 8/2016 LGTBI

Aina Solano
i Aina Solano

PalmaEl Govern està treballant per formar professionals que sàpiguen detectar els casos de 'bullying' a l'àmbit educatiu derivats de la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere. Ho ha assegurat aquest dimecres la directora general de Coordinació de la Conselleria de Presidència, Rosario Sánchez Grau, durant la presentació de la memòria de les activitats dels dos anys posteriors a l'aprovació de la Llei 8/2016 LGTBI, que ha presentat juntament amb la consellera Pilar Costa.

Aquest motiu d'assetjament ja es preveu dins el Protocol de detecció, comunicació i actuacions per a alumnes transsexuals i transgènere als centres educatius de les Illes, impulsat per l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit) de la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d’Educació, però "feim feina perquè s'inclogui de manera més àmplia i detallada, per això és tan important la tasca de formació" ha assegurat Sánchez Grau. La directora general de Coordinació ha assenyalat que “els agents de coeducació no sempre identifiquen que el 'bullying' ha estat per diversitat d'orientació sexual o d'identitat de gènere” i que la gran majoria de les vegades “són els mateixos infants els que diuen al professor o als pares que no se senten així com els vesteixen o com els anomenen, de manera que és el mateix alumne qui demana activar el protocol d'assistència”. Per això “és tan important la formació”. Per a Sánchez Grau, “hem de ser capaços de veure que allò que ha generat el 'bullying' és l'homofòbia o l'LGTBIfòbia que hi ha a la nostra societat”.

Cargando
No hay anuncios

Consell LGTBI i 201 persones ateses

Per començar a desenvolupar la llei, el Govern va crear el Consell LGTBI, un òrgan de participació i consulta en què estan representades totes les entitats i totes les conselleries implicades en la llei, així com la patronal, la UIB, la Federació de Municipis i Províncies i els consells insulars. Paral·lelament, la Conselleria de Presidència creà el Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere, el qual ha atès 201 persones des de l'aprovació de la Llei 8/2016. Així ho recull la memòria presentada aquest dimecres per la consellera de Presidència, Pilar Costa, i la directora general de Coordinació, Rosario Sánchez Grau, just una jornada abans de la celebració del Dia internacional contra l'LGTBIfòbia.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és només una de les parts d'un pla estratègic que pretén garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTIBfòbia, el qual s'ha centrat en tres eixos: la formació als professionals que han d'atendre, l'atenció directa a les persones LGTBI i la sensibilització i difusió de la llei i la realitat.

Pel que fa a les accions específiques, una vegada aprovada la llei, 136 persones varen ser ateses des de l'àrea de Salut, a través de la Unitat de Diversitat de Gènere de Son Espases; 40 a través del protocol d'Educació i 25 pel Servei d'Atenció Integral (SAI). Es varen atendre 189 persones a Mallorca, set a Eivissa i cinc a Menorca.

Cargando
No hay anuncios

El Servei de Coordinació ha atès també 89 sol·licituds a l'IB-Salut de canvi de nom segons el gènere sentit, mentre que la UIB ha rebut tres peticions.

La consellera ha fet referència també al Servei d'Atenció Telefònica #LGTBI i d'acompanyament a les víctimes de discriminació per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere que el Govern, a través del SAI, ofereix durant les 24 hores del dia.

Cargando
No hay anuncios

Més d'un miler de professionals formats

Tant Costa com Sánchez Grau han destacat la importància de la formació a professionals de diferents àmbits en aquesta matèria. De fet, en aquests dos anys el Servei ha format 1.037 professionals de diferents sectors: 429 de l'àrea de Salut, 410 de formació general, 179 docents i 19 policies locals. D'aquests professionals, 912 han estat formats a Mallorca, 56 a Menorca i 69 a Eivissa.