Societat14/02/2022

Literatura contra l'estigma de la salut mental

'Quimeres. Somnis, literatura i salut mental' és una publicació d'uns 50 relats desenvolupat des del grau de Llengua i Literatura Catalanes

PalmaQuimeres. Somnis, literatura i salut mental és una publicació de Disset Edició que recull textos sobre la idea del somni. El projecte s'ha desenvolupat en el marc de l'assignatura Aproximacions Interdisciplinàries a la Literatura, del grau de Llengua i Literatura Catalanes (UIB). Els alumnes i la professora Mercè Picornell han col·laborat amb els usuaris i professionals de l'Hospital de Dia de Salut Mental de l'Hospital Comarcal d'Inca i l'associació La Nostra Veu –que fa feina per a la integració de persones amb diversitat funcional– en l'elaboració d'aquest recull.

Picornell ha explicat que aquesta col·laboració cerca posar en valor la creació literària com a espai d'inclusió. "Tots els que hi han participat ho han fet des de la igualtat. Volem demostrar, a més, que des del grau de Llengua i Literatura Catalanes podem oferir moltes coses. Els textos estan molt presents a la nostra vida, i també serveixen per rompre estigmes en relació amb la salut mental", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

La professora ha detallat que el volum inclou uns 50 relats, i que està dividit en tres blocs: un de somnis onírics, un altre relacionat amb els somnis com a expectatives de futur i, finalment, els deliris. Els relats els han escrit alumnes del grau i també escriptors consolidats en llengua catalana, com ara Carles Rebassa, Jaume C. Pons Alorda, Antònia Vicens, Lucia Pietrelli i Àngel Terrón, entre d'altres. També hi ha alguns poemes.

El llibre inclou tres pròlegs: un és d'Oriol Lafau (coordinador autonòmic de Salut Mental); un altre de Fina Santiago (consellera d'Afers Socials i Esports) i un de Neus Canyelles (escriptora).

Cargando
No hay anuncios

Inclusió i innovació

El volum és fruit d'un projecte cooperatiu que pretén crear espais d'inclusió i innovació en àmbits diversos, com ara els vinculats al món acadèmic, literari, a l'entorn hospitalari i als serveis socials. Aquest projecte va néixer amb la voluntat d’obrir espais de col·laboració entre professionals, usuaris dels serveis de salut mental i estudiants universitaris. Té com a objectiu reflexionar des de la pràctica i, a partir del contacte entre usuaris dels serveis de salut mental i estudiants de llengua i literatura, sobre la funció de l’escriptura i la creativitat entre els col·lectius de salut mental. Alhora, contribueix a fer desaparèixer els estigmes sobre els problemes de salut mental i permet als usuaris dels organismes implicats treballar amb estudiants i professionals en un projecte compartit.

Cargando
No hay anuncios

El projecte i el volum l’han coordinat Francesc Xavier Delgado, de l’Hospital de Dia de Salut Mental de l’Hospital d’Inca; Vicente Galaso, de l’associació La Nostra Veu, i Mercè Picornell, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB. El llibre es presentarà dimarts 15 de febrer, a les 19 hores, a l’auditori de la Fundació Sa Nostra (c. de la Concepció, 12, Palma). Hi intervindran Elisa Fernández, estudiant, i Oriol Lafau i Fina Santiago, autors dels pròlegs. Presentarà l’acte la doctora Mercè Picornell.