Societat07/06/2018

Litio, el linx viatger que es va enamorar de la Colònia Güell

L'animal, que potser portava mesos a Catalunya, ara serà alliberat a Andalusia o bé a Portugal

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaEl Litio era el primer linx ibèric que trepitjava Catalunya en l'últim segle. Hi va arribar fa setmanes, i els tècnics no descarten que portés fins i tot mesos a la zona on va ser capturat, una finca agrícola de Santa Coloma de Cervelló just darrere la Colònia Güell i a prop d'una àrea boscosa per passar desapercebut. L'anonimat se li va acabar la setmana passada, quan unes càmeres van detectar-lo i va començar la recerca dels tècnics de Medi Ambient i responsables del projecte Iberlince d'Andalusia. La captura del linx dimecres ha posat fi al trajecte d'aquest Marco Polo felí, que ha recorregut Portugal i Andalusia abans d'emprendre el que fins ara ha estat el seu viatge més llarg.

L'animal ja és en un centre de recuperació andalús, a l'espera que l'analítica certifiqui que el seu estat de salut és òptim, com semblava a simple vista, segons ha explicat en roda de premsa el responsable del projecte Iberlince, Miguel Ángel Simón, que s'ha desplaçat fins a Barcelona per ajudar en les tasques de captura. Paral·lelament, es decidirà el futur immediat del Litio, que podria passar per tornar al seu àmbit original, a Portugal, o bé ser alliberat a Andalusia. El que està descartat és que l'animal es quedi a Catalunya, tot i que els tècnics apunten que va saber trobar un entorn on "s'hi devia trobar a gust".

Cargando
No hay anuncios

La reintroducció d'una espècie en situació crítica d'extinció com aquesta no és tan senzilla, ha advertit Simón. Quan es va començar a reintroduir a Andalusia el 2010, en un projecte que ara abasta el sud peninsular i Portugal, es van establir criteris com ara garantir que la població disposi d'un espai de 25.000 hectàrees com a mínim, lliure d'amenaces, i garantir una població nombrosa de conills perquè es puguin alimentar.

Cargando
No hay anuncios

Santiago Palazón, del servei de Fauna i Flora de la Generalitat, ha reconegut que ara mateix no hi ha sobre la taula un pla per reintroduir el linx ibèric a Catalunya. "Ja ens agradaria, però és complicat", ha dit, i ha recordat que s'hauria de treballar bé amb hàbitats compatibles i amb l'entorn. A més, ha insistit que el Litio no podia quedar-se i viure en solitari en una zona, a més, a prop d'un nucli urbà industrialitzat on són quedaria exposat a molts perills.

Si el collar GPS ha enregistrat prou informació –no se sap quan va deixar de funcionar–, és possible que sigui útil per donar pistes de per on ha passat i si hi ha entorns interessants a Catalunya per aquesta espècie, ha afegit Palazón.

Cargando
No hay anuncios

Unes vacances entre cirerers

El Litio no és un linx ibèric comú. Porta el viatge a la genètica, segons ha reconegut Simón. Va néixer en un centre de cria en captivitat a Huelva i va ser alliberat per primer cop a Portugal el 2015. D'allà va anar fins a Huelva un altre cop, on va ser capturat en una finca i retornat a la vall del Guadiana, on es va perdre el senyal de GPS que emetia el collar que encara duia posat. Ningú sap com ni quan va arribar a Catalunya, però els tècnics estaven a punt de donar-lo per mort després de prop de dos anys sense notícies seves, ha explicat el director d'Iberlince.

Cargando
No hay anuncios

A Santa Coloma de Cervelló hi va arribar després d'esquivar incomptables amenaces –ha hagut de travessar la Península, autovies, rius i qui sap si línies ferroviàries–, però segons sembla hi va trobar tot el que necessitava. La tècnica de medi ambient municipal, Ciara Escoda, ha explicat que la finca on el van detectar era una zona agrícola de secà, poblada de conills que li asseguraven els àpats.

El propietari dels terrenys, plantats de cirerers, va ser el primer sorprès per la presència del que a primer cop d'ull un dia que fosquejava li va semblar un "gat molt gros", ha explicat Escoda. Però el pelatge i, sobretot, les orelles acabades en una mena de pinzells fins, van donar les pistes inequívoques que l'habitant d'aquesta finca era en realitat un linx ibèric.

Cargando
No hay anuncios

El projecte de reintroducció d'aquesta espècie va començar a Andalusia el 2010 i ja s'estén pel sud de Portugal, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia. Aquests anys s'ha aconseguit passar de 94 exemplars censats el 2002 als prop de 600 que constaven l'any passat

Ara el Litio espera una nova destinació, però ningú posa la mà al foc perquè sigui la definitiva. Porta el viatge als gens, ha reconegut el responsable d'Iberlince.