El Llevant modernitza hotels i fa més accessibles les platges a les persones amb discapacitats
Gastronomia, patrimoni, rutes senderistes, nordic walking i cicloturisme, es consoliden com a oferta alternativa al sol i la platja
ManacorLa costa del Llevant de Mallorca, que abraça des de Capdepera fins a ses Salines, obre les portes al turisme aquesta temporada amb una oferta de 106.000 places hoteleres i prop de 20.000 d’habitatges vacacionals. I ho fa havent-se renovat la planta, evidentment, amb inversió privada de l’empresariat, i l’entorn urbà, amb fons públics dels ajuntaments respectius. La posada a punt de la maquinària turística ha maldat per fer possible l’accessibilitat de les persones amb discapacitat. Amb tot, des d’algunes associacions hoteleres es recorda que sortim d’un hivern prou ‘fred’, perquè la planta hotelera que ha obert ha tingut dificultats per salvar la temporada baixa. La causa apunta directament a la problemàtica derivada de la manca de connexions aèries amb països emissors.
Capdepera
Recupera tres hotels i demana reformar el passeig marítim
Amb 18.000 places, a la costa gabellina s’hi han rehabilitat 18 establiments hotelers. Les noves marquesines a les vies públiques faran més atractiu el transport públic dins el terme i amb els municipis veïns.
La marxa nòrdica i el senderisme s’hi han incorporat, aquests darrers anys, com a nous atractius. I l’Ajuntament treu pit per la feina promocional a l’hora d’atreure un turisme més diversificat. Però Joan Ferrer, president de l’associació hotelera, critica el fet que una avinguda tan important com la que uneix Cala Rajada amb Cala Agulla no s’hagi modernitzat. “Cal fer-la més atractiva, amb més espai per a vianants i accesssible per a les persones amb discapacitats. Estaria bé que deixàs de ser només un vial de pas”, proposa el portaveu hoteler, que a la part positiva destaca el fet que, per a aquest proper estiu, s’hagin recuperat tres hotels familiars que feia tres anys que estaven inactius. Finalment, Joan Ferrer lamenta que a hores d’ara encara no s’hagi rehabilitat la primer línia de Cala Rajada, alhora que es queixa que els hotels oberts durant l’hivern hagin estat buits per manca de connexions amb Europa.
Son Servera
Millores urbanes i sis hotels reformats durant l’hivern
La regidora de Turisme, Marga Vives, destaca que les 11.500 places hoteleres, concentrades majoritàriament a Cala Millor, tindran un entorn més agradable amb l’adequació d’un bon tram del passeig marítim, a la qual s’han destinat 100.000 euros. “Venim d’un treball de diversificació i foment de la temporada baixa amb promocions del golf i el cicloturisme en països com Finlàndia, Anglaterra i Alemanya, però la crisi d’Air Berlin ha fet que, aquest hivern, els tres hotels oberts s’hagin hagut de menjar les ungles”, es queixa la portaveu municipal.
L’Ajuntament serverí ha invertit 250.000 euros en el carrer Rafelet, amb tot un nou equipament urbà i voravies més amples, mentre que sis hotels han passat pel taller de reparació. Vives destaca que “la planta hotelera de Son Servera ha gastat uns 30 milions d’euros en modernitzar-se en els darrers vuit anys”.
Sant Llorenç
Cala Millor més accessible i reforma a la xarxa de residuals
És el municipi del litoral del Llevant amb més capacitat turística (25.000 places). El batle, Mateu Puigròs, destaca l’enorme esforç municipal per tenir tots els serveis bàsics a punt, i posa el focus d’atenció en el pla de millora de col·lectors d’aigües residuals, modernitzant 9 de les 11 estacions de bombeig que foren instal·lades fa 30 anys. Però la inversió més grossa (dos milions d’euros) s’ha duit a terme a l’avinguda de Baladres, amb un primer tram per a vianants. A més, l’Ajuntament, al plec per a la licitació de l’explotació del seu tram de la platja de Cala Millor, hi ha inclòs un projecte d’accessibilitat per a persones amb discapacitats, la qual cosa obligarà a millorar serveis dins l’espai de l’arenal. Puigròs ha avançat a l’ARA Balears que suggerirà a Costes que l’accessibilitat sigui també exigible en la propera licitació de la platja de sa Coma, atès que l’explotació del litoral d’aquesta zona costanera llorencina està tutelada pel govern central.
Manacor
Les platges de s’Illot i Cala Murada, amb total accessibilitat
“Estam renovant tota la senyalització turística dels llocs d’interès cultural i turístic i, a més, s’han reformat les rampes i les escales d’accés a les platges de Cala Mandia, els Domingos Grans i Portocristo”, explica la regidora de Turisme de Manacor, Antònia Llodrà, per a qui la novetat més positiva, amb vista a la nova temporada, és que “les platges de s’Illot i Cala Murada disposaran d’aparcaments habilitats, una zona d’ombra i aparells per fer possible que les persones amb mobilitat reduïda puguin banyar-se a la platja”. Manacor està preparat per fer front a un nova temporada. Per evitar queixes sobre la suposada brutor a la platja, quan alguns turistes hi veuen cúmuls d’algues mortes, l’Ajuntament oferirà un full als centres d’informació turística per explicar que es tracta de posidònia i donar-ne a conèixer la importancia per a l’equilibri natural de les platges.
Manacor té una planta de 15.000 places. Aquest hivern s’hi han reformat, amb caràcter d’obra major, cinc hotels. Pel que fa a la promoció d’altres recursos, s’ha publicat una guia gastronòmica i de producte local. Com a alternativa al sol i la platja, el turista tindrà tot un catàleg amb 14 rutes per recórrer a peu o amb bicicleta.
Un punt calent per a l’accessibilitat, tant per a turistes com per a residents, serà, de bell nou, la platja verge de Cala Varques. Falten pocs mesos per a l’estiu, i sembla que la problemàtica i la saturació d’anys passats es repetiran.
Santanyí
Grans inversions hoteleres a Cala d’Or i a Cala Santanyí
5,5 milions d’euros s’han gastat els hotelers de Cala d’Or i Cala Santanyí en la modernització de les seves instal·lacions. Es tracta dels dos nuclis on es concentren la majoria de les 17.000 places turístiques .
El gruix d’inversió ha anat a càrrec de sis grans complexos. La costa ja no absorbeix noves infraestructures. A hores d’ara, hi ha un projecte de dos hotels d’interior nous al poble de Santanyí. I el nou agroturisme de Calonge difícilment arribarà a obrir aquest estiu, segons l’Ajuntament.
Llucmajor
Platja saludable, a l’Arenal
Amb gairebé 13.000 places, la major part de la planta hotelera llucmajorera es troba a l’Arenal, on l’Ajuntament desenvoluparà un programa d’activitats de ‘platja saludable’, de 10 a 18 h, per tal d’entretenir els grups juvenils i allunyar-los de les pràctiques incíviques. Es tracta d’un programa obert a visitants i residents, segons que explica la regidora de Turisme, Lucía Escribano.
La promoció dels miradors, planificada aquest hivern passat, serà una bona ocasió perquè molts visitants i excursionistes admirin les millors postals de la costa sud i del llevant. A l’avinguda de Miramar de l’Arenal, una rampa farà possible el bany a persones amb mobilitat molt reduïda. Tot un avenç en accessibilitat impulsat per l’Ajuntament.
Llucmajor ofereix fins a 400 km de rutes de cicloturisme, mountain bike, marxa nòrdica i senderisme, que es consoliden com a activitats diversificadores, complementades amb visites a bodegues i a punts d’interès històrics com Capocorb.
Campos
Xibius desmuntables al Trenc
Tot i que només té mig miler de places turístiques, però 2.000 de vacacionals, Campos viu de la platja del Trenc. A punt de començar la temporada, l’Ajuntament no té encara el permís de Costes per licitar els sis xibius desmuntables que substituiran els fixos enderrocats.