Forbes

La llista dels més rics d'Espanya: la fortuna dels hotelers i de Rafel Nadal, l’esportista amb més milions

Miquel Fluxà, del grup Iberostar, és l'illenc amb un patrimoni més gran, mentre que el tennista supera la resta de companys

L'empresari hoteler Gabriel Escarrer i el tennista Rafa Nadal
ARA Balears
05/11/2024
4 min

PalmaMiquel Fluxá Roselló (Inca, 1938), destacat empresari hoteler de les Balears, posseeix la setzena fortuna més gran d'Espanya, amb 2.000 milions d'euros, mentre que Rafel Nadal (Manacor, 1986) es posiciona com l'esportista més ric del país, amb 310 milions d'euros.

Com detalla la nova edició de la llista de Forbes Espanya, Fluxá és president i accionista destacat del grup Iberostar, una de les empreses d'hotels més importants d'Espanya i amb presència internacional. El 59% d'Iberostar pertany a Sayglo Hòlding SL, de la qual Miguel Fluxà posseeix el 51% i les seves dues filles, Sabina i Gloria, un 24,5% cadascuna.

La llista també inclou, en la vint-i-unena posició, l'empresari Simón Pedro Barcelo Vadell (Palma, 1966) i la seva família com a propietària del hòlding Barceló Corporación Empresarial i una fortuna de 1.600 milions d'euros. Dos llocs més enrere, amb una fortuna similar, se situa el segovià Jesús Núñez Velázquez, propietari de Barceló.

En la posició 38 d'aquesta llista es troben Carmen Riu Güell (Palma, 1955) i el seu germà Luis Riu, propietaris del grup RIU, amb una fortuna de 1.200 milions d'euros, 850 milions més en un any. La societat a través de la qual administren els seus negocis és Saranja SA que posseeixen tots dos al 50%, i les seves tres principals empreses són Hotel San Francisco SA, Riu Hotels SA i Hotel Obelisc SA.

Gabriel Escarrer Julià (Porreres, 1935) dels hotels Melià, figura en la posició 42 d'aquesta llista Forbes, amb una fortuna de 1.100 milions d'euros, 380 milions més en el darrer any. El fundador de la famosa cadena hotelera mallorquina, al costat de la resta de la seva família, és amo del 54,3% de l'empresa.

Per consolidar el règim de majories i assegurar el control de l'empresa, la família va subscriure un acord entre socis. Posseeixen el 48,9% de l'empresa a través d'una acció concertada, mentre que el 5,3% restant està exclusivament en mans de Gabriel Escarrer. El seu fill Gabriel Escarrer Jaume és l'actual director executiu.

També del sector turístic, en la posició 71 se situa Isabel García, presidenta del Grup Piñero i de Badia Príncep Hotels & Resorts, amb una fortuna que ascendeix fins als 600 milions d'euros. El grup va néixer el 1975 com una agència de viatges de Múrcia, però el 1985 es va traslladar a les Balears i ja hi té gairebé una trentena d'hotels.

Els altres rics

El patrimoni dels cent espanyols més rics d'Espanya ha crescut gairebé un 28% en un any, fins a superar els 250.000 milions d'euros, amb Amancio Ortega (Inditex) i la seva filla Sandra al capdavant, seguits de Rafael del Pi (Ferrovial), Juan Roig (Mercadona) i Isak Andik (Mango).

Segons la nova edició de la llista de Forbes, el magnat gallec fa deu anys que encapçala la classificació, però mai no havia estat tan ric com fins ara, perquè la seva fortuna ha crescut un 47% només en el darrer exercici fins a marcar rècord en 120.200 milions d'euros. Amb aquesta xifra, Amancio Ortega torna a aparèixer entre els deu patrimonis més grans del món, amb un novè lloc, just per darrere dels fundadors de Google, Larry Page i Sergey Brin. Al principal accionista d'Inditex l'acompanya en el rànquing dels més rics d'Espanya, encara que amb una gran diferència patrimonial, la seva filla Sandra Ortega, la dona més acabalada del país, amb una fortuna que supera els 10.400 milions després de créixer un 46%.

Completa el podi Rafael del Pino, el president de Ferrovial, amb un patrimoni de 7.100 milions, un 20% més des que la seva companyia va canviar la seu social d'Espanya als Països Baixos. En quarta posició figura el president de Mercadona, Juan Roig, que escala un lloc respecte de l'any anterior amb una riquesa de 5.800 milions, un 49% més, i, en cinquè lloc apareix Isak Andik, cofundador i president de Mango, amb una fortuna de 4.500 milions.

Quatre dones entre les deu fortunes més grans

En aquesta edició, entre les deu fortunes més grans hi ha quatre dones, perquè a més de Sandra Ortega, hi es María del Pino, filla del fundador de Ferrovial, en el setè lloc amb 3.200 milions, un 28% més; Hortensia Herrero, vicepresidenta de Mercadona, en el vuitè lloc amb 3.200 milions; i Sol Daurella, la presidenta de Coca-Cola EP, en el desè, amb 3.000 milions, un 50% més.

L'ascens més gran en la llista d''Els 100 espanyols més rics' de Forbes el protagonitza Vicente Boluda, president de l'Associació Valenciana d'Empresaris, que ha passat d'estar l'any passat en el lloc 95 al 35 d'aquesta edició. Aquesta "vertiginosa" pujada es deu a la compra de Smit Lamnalco per 800 milions d'euros i que converteix la naviliera del valencià en la remolcadora més gran del món, explica Forbes. Així mateix, hi ha noves incorporacions com la de Jesús Núñez, de Gesbolsa Inversions, que es col·loca en el vint-i-tresè lloc amb una fortuna valorada en 1.500 milions d'euros.

D'altra banda, el clan del Grup Primafrío ha representat una altra de les majors entrades d'enguany amb Juan Ignacio Conesa, que entra en la posició 67 amb 650 milions d'euros i José Esteban Conesa, en el lloc 73 amb 550 milions d'euros.

Madrid, el territori amb més milionaris

La comunitat de Madrid es consolida com el territori amb més fortunes, un total de 30 en la llista de les 100, que acumulen una riquesa de 41.400 milions, amb dos patrimonis més que el 2023 i un augment del 7,39%. Seguida molt de prop hi està Catalunya, que disposa d'un total de 26 fortunes, tres menys que l'any passat, i una riquesa conjunta de 27.200 milions. No obstant això, l'"efecte Ortega" fa que Galícia continuï sent la comunitat autònoma que més riquesa acumula, un total de 139.025 milions, dels quals només Amancio Ortega i la seva filla Sandra aporten uns 133.350 milions. D'altra banda, el País Valencià, que disposa de cinc milionaris, ha vist augmentar la seva riquesa de 9.617 milions a 12.450 milions, gràcies al ja esmentat cas de Vicente Boluda, l'ascens més gran de la llista d'enguany, com també la revaloració de Mercadona.

Rafel Nadal, l'esportista més ric d'Espanya

Respecte al món de l'esport, els empresaris del futbol amb més riquesa continuen sent Juan Carlos Escotet, accionista de l'Esportiu de la Corunya i amo d'Abanca, amb 4.000 milions; Florentino Pérez, president del Reial Madrid, amb 2.700 milions i Fernando Roig, president del Villa-real, amb 1.600 milions.

Pel que fa als mateixos esportistes, Rafel Nadal, encara que no entra en la llista dels 100, és el que més fortuna acumula, amb 310 milions. Andrés Iniesta i Sergio Ramos són els futbolistes espanyols amb més riquesa, 100 milions d'euros cadascun.

Una altra nova incorporació és Marc Márquez, pilot de MotoGP, que es consolida amb un patrimoni valorat en 80 milions d'euros, encara que tampoc entra en el rànquing principal.

Julio Iglesias continua sent el cantant més ric a Espanya amb una fortuna valorada en 750 milions i un lloc 52 en la llista d''Els 100 espanyols més rics' de Forbes.

stats