El me, el llobarro i la magrana: entre els productes que més s'encareixen per Nadal
Per contra, la pinya, l'indiot i els musclos han baixat de preu
PalmaL'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha publicat un estudi aquesta setmana que deixa palès quins són els aliments que més s'estan encarint per a aquest Nadal. Els preus augmenten cada any, però hi ha productes que despunten més que altres. En general, la cistella de la compra és un 8,5% més cara que fa un any i els preus varen augmentar un 6% fa dues darreres setmanes. L'estudi fa referència a les ostres, un 19% més cares; la magrana, un 17%; el me de llet, un 16%; i el llobarro, un 12% més car. És a dir, el que puja són els productes que se solen menjar durant aquestes dates. En canvi, entre les baixades de preu més significatives apareixen la pinya, l'indiot i els musclos. L'organització de consumidors ha fet el seguiment de preus d'una selecció dels 15 aliments frescos més comuns en els menús nadalencs a diferents establiments de l'Estat.
L'OCU va fer recollir dades sobre els preus un mes abans de Nadal: 10 de 16 productes de la cistella varen pujar de preu un 8,5% respecte del mateix mes de l'any passat. A la segona anàlisi, de fa dues setmanes, s'havien encarit 12 aliments més del 6% respecte al mateix moment del passat any. De fet, la compra de Nadal és aquesta setmana un 55% més cara que l'any 2015.
2024: un Nadal amb preus màxims
Després de l'escalada inflacionista a causa de la guerra a Ucraïna, l'OCU assenyala que la tendència s'està estabilitzant. Malgrat tot, els aliments més especials que se solen consumir durant les festes de Nadal, tenen un comportament diferent de la resta. Segons les dades recollides per l'organització, les pujades s'accentuen i s'acceleren, sobretot en aliments com la magrana, el marisc, el peix, la vedella i el me. En conjunt, els productes de la cistella són un 7,3% més cars de mitjana que l'any passat per aquestes dates. La principal recomanació de l'OCU per evitar uns preus tan elevats és comprar amb suficient antelació, sobretot peix i marisc.