Societat 31/07/2024

El lloguer turístic penja el cartell de complet per agost

Habtur confirma que pràcticament tots els llits estan ocupats tot i un inici d'estiu un poc més fluix que l'any passat

3 min
Construcció de nous xalets.

PalmaEncara que la temporada havia començat una mica més fluixa que l'any passat, els mesos centrals no fallen i el lloguer turístic illenc ja ha penjat el cartell de complet per agost, amb ocupacions properes al 100%. Segons la plataforma Rentalia –del grup Idealista–, Mallorca arribarà al 99,7% i Menorca superarà el 93%, percentatges d'ocupació rècord a l'Estat.

Rentalia no és ni de bon tros la plataforma amb la qual treballa més el lloguer turístic illenc, però el president d'Habtur, Toni Barceló, ha confirmat a l'ARA Balears que es pot afirmar que "a l'agost està pràcticament tot ple". De fet, les dades de les Balears estan 15 punts per damunt de la mitjana estatal, on el lloguer turístic ja registra una ocupació molt destacada, amb un 84%, però lluny del 'complet' de les Illes.

Si es visiten les grans plataformes del lloguer turístic, com Airbnb, es pot comprovar fàcilment que, tot i l'enorme oferta de lloguer turístic legal, amb 430.000 places només a Mallorca, hi ha ja molt poca disponibilitat i la temporada alta es tancarà amb ocupacions de rècord per a aquesta modalitat d'allotjament.

Preus elevats

Llevat d'alguna excepció d'habitacions que costen 200 euros, els preus d'allò que queda disponible al lloguer vacacional per a aquest estiu s'acosten als 1.000 euros la nit, i fins i tot hi ha preus molt superiors, això sí, vinculats a cases grans.

El lloguer turístic és, amb diferència, l'oferta d'allotjament que més ha crescut els darrers anys, tant en el cas de la planta legal com l'il·legal. Segons dades de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), vuit de cada deu places que s'han donat d'alta al sector turístic des de 2015 són de lloguer vacacional. Mentre que l'oferta hotelera va augmentar un 5,2% entre 2015 i 2022, el lloguer turístic va apujar un 136% la seva capacitat d'allotjament, ja que va atreure molts particulars i empreses a causa de l'enorme demanda i la rendibilitat que genera. Però aquest creixement no ha estat exempt de polèmica i els sectors conservacionistes han criticat el consum de territori que ha promogut aquest sector els darrers anys, amb la construcció de grans xalets tant al litoral com al sòl rústic.

Els responsables d'Habtur sempre han dit que l'associació no acull cap allotjament il·legal, i han criticat recentment el creixement de l'oferta de grans xalets en mans d'estrangers que s'estan comercialitzant, que contribueix a la saturació de les Illes.

El president d'Habtur, Antoni Barceló, ha insistit en diferents ocasions que el sector no és el més important en nombres absoluts, i ha negat que sigui l'únic responsable de la massificació. Una de les crítiques que ha rebut el lloguer turístic és que es facin servir cases antigues per fer negoci, però Barceló considera que "són molt difícils de mantenir per la seva mida". "Si se'ls prohibeix l'activitat, molts dels propietaris haurien de vendre la casa, probablement a un estranger", afegeix.

La polèmica entorn dels habitatges que no tenen llicència urbanística

Dins del sector del lloguer turístic hi ha més d'un miler de propietats que des de 2005 poden fer lloguer turístic, tot i no complir amb els requisits urbanístics, gràcies a una norma aprovada en temps de Jaume Matas. Ara mateix, amb el Decret llei de simplificació administrativa aprovat per Prohens i ratificat pel Parlament, aquestes cases no podrien continuar funcionant com a oferta turística en cas de regularitzar la seva situació urbanística aprofitant l'esmentada norma.

El PP ha rebut moltes crítiques i peticions per reformar la redacció d'aquesta llei, però ara mateix es troba sense majoria parlamentària. Un escenari imprevist que obligarà el Grup Parlamentari Popular a negociar molt bé si vol rectificar amb èxit aquesta disposició, ja que a hores d'ara s'ha produït un escenari amb què no comptava. Fonts de l'Executiu confirmen que s'intentarà implicar també partits com el PSIB, que en tenen opinions internes diferents al respecte. A Pollença, el batle Martí March va rebre l'associació de propietaris i va traslladar la reivindicació dels qui lloguen històricament sense permís urbanístic al Consell de Mallorca, per tal que es trobi una solució.

Així i tot, altres fonts consideren "poc probable i, sobretot, poc recomanable," que el PSIB pogués votar a favor de permetre el lloguer turístic de cases il·legals, tenint en compte tot el que els socialistes han arribat a dir del Decret llei de simplificació.

stats