Crisi de l'aigua a les Balears
Societat 26/07/2024

Llucmajor recomana no beure ni cuinar amb aigua de l’aixeta

En un dels seus dos pous d'abastiment s'ha detectat uns paràmetres d'aquestes substàncies químiques superiors als permesos

2 min
El 62% dels municipis de Mallorca supera els límits de fugues d’aigua

PalmaLlucmajor recomana no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta perquè en un dels seus pous s'han detectat uns paràmetres superiors de substàncies químiques als permesos i, per tant, no és apta per al consum humà. Aquesta aigua es mescla amb l'aigua de l'altre pou del municipi i s'aconsegueix una aigua que sí que és apta, però, així i tot, recomanen no utilitzar-la com a aigua de boca. D'aquesta manera, Llucmajor se suma a la llista de municipis, com Banyalbufar, que estan experimentant problemes derivats de l'abastament d'aigua.

En un ban publicat a la seva pàgina web, han explicat que realitzades les darreres analítiques de l'aigua d'abastiment del nucli urbà s'ha detectat un incompliment del paràmetre químic de bromats. En concret, en un dels seus dos pous d'abastiment s'ha detectat uns paràmetres d'aquestes substàncies químiques superiors als permesos, 11 µg/L. Segons el reial decret 3/2023, de 10 de gener, el màxim permès és 10 µg/L. Per tant, superar aquest llindar suposaria la declaració de l'aigua com a no apta per al consum humà. Durant l'any 2023 i fins a l'actualitat, no s'havia superat aquest valor límit, ha destacat.

Segons expliquen des de l'Ajuntament, en l'actualitat, per abastir el nucli urbà de Llucmajor, es disposen de dos pous de captació, un d'ells amb alta concentració de clorur i sodi. Per poder regular el paràmetre de bromats a valors inferiors al màxim permès (10 µg/L), es realitza una mescla d'aigua procedent dels dos pous de captació. Per tant, l'aigua que se subministra al nucli urbà de Llucmajor es declara apta, tot i que cal assenyalar que les alteracions de clorur i de sodi li donen a l'aigua un gust salat, i per això es recomana no utilitzar-la com a aigua de boca.

El consistori aprofita per comunicar a la població que se segueix en estat de prealerta per sequera, i demana a tots els ciutadans i responsables d'instal·lacions, tant públiques com privades, que "se'n faci un ús responsable, solidari i eficient", i es duguin a terme revisions de fuites i s'apliquin mesures per evitar el consum d'aigua innecessari, com tancar la clau principal de subministrament als habitatges, instal·lacions i negocis a horaris i períodes que no estiguin ocupades.

A més recorden als usuaris d'habitatges aïllats amb pou propi, l'obligació de reduir un 10% el consum d'aigua. A més, han informat que en alguns punts del municipi, s'han reduït les pressions de subministrament, limitat els regs, els usos ornamentals i les dutxes de les platges.

Tant des de l'Ajuntament de Llucmajor com des de la Direcció General de Recursos hídrics estan, fent feina per tal de trobar una mesura definitiva a curt termini per poder subministrar l'aigua en compliment a tots els paràmetres de la normativa vigent.

Què és el bromat?

Tal com explica el Ministeri de Sanitat, el bromat és una substància química que no és present a l'aigua, però es pot formar durant el procés d'ozonització que forma part del tractament d'aigües. També es pot formar bromat en les solucions concentrades d'hipoclorit que s'utilitzen per desinfectar l'aigua de consum.

stats