Llucmajor declara Fill Il·lustre Joan Montserrat Parets
Fou un dels grans defensors del moviment obrer fins que va ser assassinat el 1937
Miquel Barceló
i Miquel Barceló
3 min
LlucmajorLa figura de Joan Montserrat Parets (Llucmajor, 1889-Porreres, 1937), un dels grans defensors de l’obrerisme de la primera meitat del segle XX, serà emmarcada i penjada a la sala de plens de l’Ajuntament i eixamplarà la galeria de fills il·lustres de Llucmajor, després que la corporació municipal hagi aprovat atorgar-li aquest nomenament. Joan Montserrat va ser una més de les milers de víctimes que la repressió franquista es va cobrar a sang i foc a Mallorca a partir del cop d’estat del 1936.
Amb una sala de plens atapeïda de gent, el recordatori dedicat a aquest gran polític ha enaltit la figura d’un home avançat al seu temps. “No fou un teòric idealista, sinó que tenia interès real a convertir les seves idees en propostes pràctiques que millorassin la vida de Llucmajor, especialment la dels obrers i dels sectors més humils”, recordà el regidor Miquel Serra durant la lectura de la ponència en defensa del nomenament.
Cargando
No hay anuncios
Poc després de la majoria d’edat, Joan Montserrat va impulsar la creació de La Nueva Vida, una cooperativa obrera de consum. El 1908 entrà a formar part de l’Agrupació Socialista del municipi i un any després participà activament en la creació de les Joventuts Socialistes de Llucmajor. A 19 anys ja era redactor d’El Obrero Balear.
Tot i que feia de sabater i de barber els caps de setmana, durant vuit anys es dedicà a ensenyar i lluità contra l’analfabetisme. Creà una escola amb horari nocturn i diürn “sense demanar res a canvi”. Es formà com a mestre a Palma. Joan Montserrat considerava l’educació el pilar fonamental “per aconseguir ciutadans honrats, feiners i coneixedors dels seus drets i deures”, va subratllar el ponent. “Va ser un dels ideòlegs més influents dins el moviment obrer entre 1909, que fou quan publicà els seus primers escrits, fins al juliol de 1936”, va subratllar Miquel Serra.
Cargando
No hay anuncios
El 1916, Montserrat va ser el primer regidor socialista a Llucmajor “amb la intenció de donar veu a les idees socials i socialistes”. En lloc de potenciar la beneficència, proposà programes d’ajudes als necessitats, a través dels serveis municipals. Insistí en el foment de l’educació i l’accés a la sanitat pública. “Defugí els enfrontaments i apostà per la convivència de les dues visions sobre el paper que havia de tenir l’Església al segle XX i mantingué un paper apaivagador durant la Segona República”, explicà el ponent en la il·lustració històrica de l’homenatjat, “un home moderat” dins el socialisme, que defensà l’acord entre les principals forces polítiques per a la supervivència de la Segona República. Montserrat fou partidari d’una política impositiva tributària “segons la qual qui més tenia havia de contribuir en major mesura”. Foren, les seves, unes idees totalment innovadores, “plantejades a partir de la recerca del consens necessari per poder executar-les”.
Joan Montserrat, en la línia del foment del cooperativisme, impulsà la creació d’Helios, una cooperativa de producció i consum elèctric que, amb ell com a gerent, arribà a convertir-se en una de les més potents de l’illa amb 1.120 socis. Formà part de la comissió gestora de l’Ajuntament de Palma durant la instauració de la Segona República. El seu germà Miquel el seguí en el moviment polític i també fou regidor de l’Ajuntament.
Cargando
No hay anuncios
El 18 de juliol de 1936 fou detingut i tancat al castell de Bellver, on va estar reclòs amb el seu germà Miquel. El 4 de gener de 1937, ambdós foren traslladats al cementeri de Porreres, on foren vilment assassinats, segons alguns historiadors. Ara hi ha l’esperança que els seus cossos siguin recuperats a través del procés d’excavació de fosses, sense que se’ls hagi pogut trobar entre els primers 55 cossos localitzats.
Un net de Joan Montserrat Parets, Joan Montserrat Mascaró (Campos, 1939), que fou el primer batle socialista de Llucmajor entre 1987 i 1991, ahir va assistir amb un altre cosí seu, també net de l’homenatjat, a l’emotiu reconeixement del poble de Llucmajor.
Cargando
No hay anuncios
L’home que mai volgué deixar Mallorca
El 1923, Montserrat anà a viure a Palma i fou membre de l’executiva de la Federació Socialista Balear, mentre continuava a El Obrero Balear. El 1933 va ser elegit president de l’Agrupació Socialista de Palma i poc després candidat al Tribunal de Garanties Constitucionals, un càrrec que rebutjà perquè li suposava haver de viure a Madrid.
Cargando
No hay anuncios
El metge José Tomás Montserrat rep l’estàtua de Jaume III
Abans de l’acte de declaració de Joan Montserrat Parets, el Consistori va entregar l’estàtua Jaume III al metge José Tomás Montserrat (Llucmajor, 1934). Tal com estableix el reglament municipal, aquesta distinció s’atorga a mode de reconeixement públic a aquelles persones o entitats que tenen una llarga trajectòria en qualsevol àmbit treballant o fent aportacions que posen en valor el nom de Llucmajor. En aquest cas, José Tomás Montserrat ha destacat en el camp de la medicina i ha publicat diversos treballs com La fimosis en el ámbito castrense i altres investigacions sobre la història de la medicina, a més de treballar 46 anys com a bibliotecari del Col·legi de Metges i ser un actiu membre de l’Acadèmia de Medicina de les Illes Balears
JoséTomás ja començà a destacar en la seva joventut, durant els estudis de medicina a Barcelona, on guanyà una plaça d’alumne intern a l’hospital de Nostra Senyora de l’Esperança.
El 1959 obtingué la llicenciatura i poc després treballà de metge als hospitals de Nostra Senyora de l’Esperança i a la Creu Roja. El mateix any va passar a formar part del cos sanitari de l’Armada. Així mateix, ha destacat com a conferenciant.
Durant l’entrega de la distinció, José Tomás va agrair el reconeixement, un acte que segons l’homenatjat “dona sentit a la meva senzilla existència”. De fet, la senzillesa i la bonhomia han estat un tret que remarcaren tots els intervinents. El seu amic i també metge Ramon J. Lizarra va assegurar que “en José s’ha passat la vida escampant somriures”. Pel doctor Alfonso Ballesteros, José Tomás “és una de les figures més representatives” del món de la medicina a les Illes Balears. Juanjo Sánchez, en representació del Col·legi de Metges, en destacà la “diligència i l’entrega” en totes les responsabilitats que ha tingut.