Medi Ambient

La lluita del Migjorn Gran per salvar la platja de Binigaus: “No volem gandules ni para-sols”

Els veïns del municipi han iniciat una petició a la plataforma Change.org per aturar la decisió de l'Ajuntament d'instal·lar aquest mobiliari

La platja de Binigaus, al municipi d'Es Migjorn Gran, a Menorca.
ARA Balears
06/06/2024
2 min

PalmaEls veïns del Migjorn Gran s'han mobilitzat contra la decisió de la regidoria de Medi Ambient del municipi que vol instal·lar gandules i para-sols a la platja de Binigaus. Davant la situació, els veïns afectats han obert una petició a la plataforma Change.org sota el lema 'No volem gandulesni para-sols a Biniagaus' per aturar-ho. La petició, creada el 4 de juny, té més de 2.300 signatures, el següent objectiu són les 2.500, i continuar pujant. A l'escrit que acompanya la iniciativa, defensen que aquesta cala, ubicada a l'Àrea Natural d'Espècies d'Interès (ANEI-13 'de Binigaus a Cala Mitjana'), és una zona també declarada LIC (Lloc d'Importància Comunitària) i ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus).

"No volem que es mercantilitzi un espai natural, el municipi ja disposa de dues platges on existeixen aquests serveis, Cala Sant Tomàs i Sant Adeodat", han manifestat. En aquesta línia, han apuntat que més enllà de la pèrdua d'un espai de gaudi verge per a residents i visitants, "s'han de tenir en compte una sèrie de circumstàncies que fan que aquesta iniciativa sigui encara menys recomanable". I han indicat que la platja, actualment, ja té una regressió constant, fet que agreuja la reducció de la superfície amb arena de la zona. A més, han lamentat que la ubicació de gandules i para-sols dificultarà que la platja sigui apta per a cans, ja que la normativa actual els permet ser-hi de 19 h a 9 h del matí durant tot l'any. "Comptabilitzar aquesta realitat amb la hipotètica ubicació de gandules i para-sols sembla difícil d'imaginar".

Així, han criticat que l'única zona de disponible per col·locar aquest mobiliari és el centre de la cala, on acaba el barranc de Binigaus. "Ha trencat amb virulència diverses vegades els darrers anys, si el torrent tornàs a trencar, existiria risc per als serveis i usuaris", han advertit.

Finalment, han demanat a l'Ajuntament que rectifiqui i que prioritzi el respecte per l'entorn, la normativa i el ciutadà, "en lloc de deixar-se dur per l'afany recaptatori". "Hi ha coses que no tenen preu", han conclòs el missatge.

stats