Cos i Ment

Per què la llum solar ens fa sentir més feliços?

Descobrim com l’estiu ens ajuda a augmentar la producció de l’anomenada 'molècula de la felicitat'

3 min
Serotonina

Barcelona¿Sabies que un dels suplements més importants que pots prendre per sentir-te millor és totalment gratis? ¿I no només això, sinó que a l’estiu és quan és més fàcil aconseguir-lo i notar els seus beneficis? Aquesta vitamina miraculosa que ens pot elevar l'estat d’ànim i produir-nos més satisfacció és la llum del sol.

En el llibre Las seis hormonas que van a revolucionar tu vida (Planeta, 2024), l’autor David J.P. Phillips explica com la llum solar contribueix a augmentar la nostra serotonina, un neurotransmissor molt important per al nostre benestar físic i mental. Molts estudis asseguren que, en els països nòrdics, l’estat d’ànim de moltes persones es desploma durant els mesos d’hivern. "I no és perquè riguin menys, ni socialitzin menys ni facin menys exercici o mengin pitjor, sinó perquè no els toca prou el sol", explica Phillips.

El sol afecta la nostra dosi diària de serotonina. "Això significa que els dies que no sortim perquè ens toqui el sol estem decidint no augmentar els nostres nivells de serotonina", continua. Tota una llàstima, tenint en compte que la serotonina té un efecte similar als ISRS (inhibidors selectius de la recaptació de serotonina), que és una família d’antidepressius molt empleats en el món occidental.

És per això que l’estiu es presenta com un moment ideal per gaudir de més hores de llum i augmentar-ne la producció. "No és casualitat que la serotonina sigui una de les anomenades molècules de la felicitat", explica José Ángel Morales, doctor en neurobiologia i investigador del departament de biologia cel·lular de la UCM. I, mentre que bona producció de serotonina millora l'estat d’ànim, l’aprenentatge, la memòria, la regulació de la temperatura corporal, la son, el comportament sexual i la gana; una baixa producció s’associa amb la depressió, l’ansietat, els problemes per dormir, els trastorns obsessius i altres fòbies.

Per si no n’hi hagués prou, la llum solar també aporta altres beneficis, com la producció de vitamina D, coneguda per millorar la salut neuronal i prevenir les malalties neurodegeneratives. "I, com que al final tot està relacionat, la vitamina D generada a la pell per l’acció de la llum solar també promou la formació de serotonina", continua Morales, que matisa com, perquè la pell produeixi vitamina D, és necessari prendre el sol directament, és a dir, si estem a casa amb la finestra tancada, la llum no n'estimularà la producció.

Això sí, sempre cal vigilar de no excedir-se amb el sol i tenir una bona cura de la pell amb l’ús de fotoprotectors. "Encara que l’ús de cremes solars disminueixi la producció de vitamina D, prendre el sol sense protecció promou l’aparició de càncer de pell", adverteix. Per tant, aconsella que, per estimular la producció de vitamina D, tan sols es necessiten 15 minuts de sol al dia.

Beneficis del mar

Si a tota aquesta equació hi sumem una bona sessió de platja o piscina, aconseguim un combinat perfecte, segons Morales: "La natació millora la nostra salut mental i contribueix a lluitar contra l’estrès oxidatiu i els radicals lliures, cosa que estimula el nostre sistema immunitari i millora la nostra capacitat cognitiva i la memòria". No cal ni nedar per obtenir els beneficis del mar: passar temps a prop de l’oceà ens pot ajudar a relaxar-nos i a reduir els nivells d’estrès i ansietat. "El so de les onades, la brisa marina i el color del mar tenen un efecte relaxant que disminueix els nivells de cortisol i augmenta la secreció de serotonina i d'endorfines, que produeixen sensació de felicitat i tranquil·litat", continua el neurobiòleg.

En definitiva, és normal que al nostre cervell li agradi l’estiu. Ara bé, ¿com podríem gaudir d’un bon nivell de serotonina durant tot l’any? En el llibre Las seis hormonas que van a revolucionar tu vida, Phillips recomana documentar la quantitat de temps que ens exposem cada dia a la llum solar durant un any i anotar l’estat d’ànim de l’u al deu. "Si ho fas és més probable que identifiquis una tendència i et motivarà a considerar l’exposició a la llum solar com un «àpat mental» que has de fer cada dia i que és tan important com l’esmorzar, el dinar o el sopar", assegura l’autor.

Altres consells que dona Phillips per augmentar la serotonina són fer exercici, una dieta saludable, dormir bé i practicar la meditació. "Evita l’estrès crònic, construeix una bona autoestima i practica la satisfacció, en comptes de fer multitasques i perseguir estímuls constantment", conclou.

stats