Societat27/07/2018

Mallorca, a punt per rebre l'eclipsi més llarg del segle

Què fer per observar la 'lluna de sang'? L'Observatori Astonòmic de Mallorca organitza una trobada per a l'especial ocasió

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa lluna es tenyirà de vermell aquest divendres durant la nit de l'eclipsi de Lluna total més llarg del segle XXI, amb una durada de 102 minuts i visible en tota Espanya.

L'eclipsi durarà, des de Mallorca, de les 21.30 h a les 1.30 aproximadament. La seva totalitat tindrà lloc entre les 21.30 h i les 23.12 h. Les Illes Balears són el lloc des d'on es podrà observar millor el fenomen. Aquest serà especialment atractiu per als ciutadans de l'arxipèlag, ja que es podrà veure l'evolució de l'eclipsi pràcticament des deels seus inicis i fins al final. En la resta d'Espanya, es podrà observar la Lluna mentre s'alci sobre l'horitzó, amb l'eclipsi total ja en marxa.

Un eclipsi es produeix quan un planeta o una Lluna s'interposa en el camí de la llum del sol. Durant un eclipsi de Lluna, la Terra impedeix que la llum de Sol arribi fins a la Lluna i això provoca que durant la nit la Lluna plena desaparegui per complet mentre l'ombra de la Terra la va cobrint, segons explica la NASA a la seva pàgina web.

Cargando
No hay anuncios

La tonalitat vermellosa de la lluna d'aquest divendres, un fenomen conegut com a 'lluna de sang', serà conseqüència del comportament de l'atmosfera terrestre davant dels rajos solars. Feia més de dos anys que no es produïa un eclipsi total de Lluna visible a Europa. Aquesta nit, la Lluna es tenyirà de color vermell i es produirà una alineació de Mart amb aquest satèl·lit, la Terra i el Sol, la qual cosa farà que el planeta marcià se situï més proper a nosaltres, augmentat la seva grandària visible.

Què fer per observar aquest llarg eclipsi?

A diferència dels eclipsis de sol, on cal protegir-se, es pot mirar directament al cel, però sempre cercant un lloc fosc i amb l'horitzó buidat, ja que la Lluna se situarà en una posició més baixa.

Cargando
No hay anuncios

A Mallorca, l'Observatori Astronòmic ha organitzat una trobada per seguir el fenomen des del camí de Son Bernat, a Costitx, que requereix reserva prèvia i ja té l'aforament complet. Astromallorca, l'Asociació Astronòmica de Mallorca, també ha organitzat un esdeveniment per l'especial ocasió, 'Solcant la nit daurada'. Es tracta d'un espectacle que combina la música amb l'astronomia per gaudir d'una agradable vetllada a partir de les 20.57 al Castell de Sant Carles.

Pels interessats en seguir-lo online, l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) realitzarà una retransmissió en directe des de Namíbia a través del canal sky-live.tv en col·laboració amb el projecte europeu STARS4*ALL i l'Observatori d'altes energies HESS. La xarxa social Facebook se sumarà també a la retransmissió d'aquest esdeveniment mitjançant una sèrie de connexions en directe amb alguns dels observatoris més importants del país i la participació d'experts i aficionats a l'observació.