Els macrobrots de les Balears continuen escampant-se: 1.281 positius
Només el focus originat a Mallorca acumula més de 1.000 casos
Palma / BarcelonaEls macrobrots originats a les Balears, especialment el de Mallorca, per diferents viatges de final de curs de joves d'arreu de l'Estat ja acumulen 1.281 positius i afecten estudiants de vuit comunitats autònomes. A més, hi ha 4.796 persones considerades contactes estrets en quarantena preventiva, i se'ls estan fent proves diagnòstiques per saber si també estan contagiades, segons ha informat aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón. El ministeri de Sanitat, gràcies a l'actuació dels governs autonòmics, ha identificat 5.126 viatgers que van assistir als esdeveniments massius on es va originar el brot, el 90% dels quals ja han tornat a les seves comunitats de residència. Després que s'hagi superat el miler d'afectats, però, les autoritats sanitàries admeten que la dimensió d'aquest brot massiu podria continuar augmentant.
"Això ens ha de servir com a toc d'atenció: els grups que encara no estan immunitzats han de ser conscients, precisament, que no ho estan", ha afirmat Simón, apel·lant a la prudència i a la responsabilitat dels més joves de 30 anys, que, de moment, són els únics que queden al marge de la campanya de vacunació. L'epidemiòleg ha apuntat que els macrobrots juvenils no estan tenint un “impacte enorme” en la incidència del covid a Espanya –que ja se situa en els 100 positius cada 100.000 habitants–, però ha admès que sí que estan causant almenys un 5% dels casos notificats els últims set dies.
Segons Simón, "les causes dels brots es coneixen perfectament" i són concerts multitudinaris i festes en vaixells i en hotels: "Es va generar un caldo de cultiu perfecte per a la seva eclosió". Les trobades eren grans i amb persones de diversos orígens geogràfics, la majoria no vacunades, perquè són joves i estan al marge de la campanya, i en múltiples escenaris i esdeveniments massius que actuen com a espais de superdisseminació del virus, ha subratllat. “No es la primera vegada que passa, però sí que potser és la més mediàtica. Ara bé, era una situació esperable en el final del curs acadèmic i lògica davant la temporada d’estiu i després d'un any i mig en pandèmia”, ha conclòs Simón.
1.128 afectats al de Mallorca
Només el macrobrot originat a Mallorca acumula 1.128 casos. A més, un de cada quatre estudiants aïllats a l'Hotel Bellver de Palma ha donat positiu per coronavirus. En concret, s'han fet 249 proves PCR i 62 han resultat positius, 175 negatius i 12 estan pendents de resultats, segons les dades actualitzades del Govern, aquest dilluns al matí. A més, 12 d'aquests joves estan ingressats a Son Espases amb símptomes lleus i 13 més estan a l'espera de ser traslladats dels seus hotels al mateix allotjament palmesà. Tres més van viatjar a la Península dissabte i encara no els han localitzat.
"És una taxa de positivitat tremendament elevada", ha dit la consellera de Salut balear, Patrícia Gómez. Respecte a les acusacions d'alguns joves que han defensat que estaven "segrestats" pel govern illenc, Gómez ha assegurat que "se seguiran fent les proves que es considerin necessàries per garantir que estan lliures de covid-19 i poden viatjar". Gómez ha remarcat que "no s'ha traslladat ningú a la força" i que s'ha informat de la situació tant els monitors com les famílies. Cal dir que el cost d'allotjar aquest grup va a càrrec de la comunitat.
El Govern Balear ha obert expedient als organitzadors del concert Reggaeton Beach Festival de la plaça de toros de Palma i investiga nou hotels pels brots associats als viatges de fi de curs.
Madrid és el territori amb més contagiats, amb 593 casos. Galícia els xifra en 70; el País Basc, en 189; Andalusia, en 122; el País Valencià, en 104; Catalunya, en 166; Múrcia, en 58; Castella-la Manxa, en 11 i l'Aragó, en 10. Les comunitats, però, esperen trobar-ne més. De fet, Gómez ha parlat amb la consellera de Salut del País Basc, Gotzone Sagardui, i l'ha informat que contactes que havien donat negatiu en el test d'antígens ara estan donant positiu en les proves PCR.
Malgrat que el macrobrot a Mallorca no ha afectat, per ara, residents a l'illa, ja impacta en les dades epidemiològiques de les Balears, que registren una taxa de positivitat del 5,65%, un valor a què no s'arribava des del febrer. La incidència acumulada a 14 dies també puja fins als 65 casos per 100.000 habitants després de setmanes estabilitzada en els 42 casos. Així i tot, Gómez ha assenyalat que no només es tracta d'aquest brot, sinó que també "veim algunes zones de Mallorca i Eivissa on puja la incidència en joves i per pràctiques semblants".
"S'ha d'investigar"
La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va demanar aquest dissabte "prudència" als joves en un acte que va tenir lloc a Logronyo. Sobre el macrobrot originat a Mallorca, la ministra va insistir que "s'ha d'investigar", cosa que ja fan el Govern Balear i els governs de les altres comunitats autònomes implicades, segons ha dit. "No estem en condicions de celebrar res de manera multitudinària, el virus continua sent entre nosaltres", va advertir Maroto.
A més, es va mostrar preocupada per la imatge d'Espanya, que ha costat "molt d'esforç" aconseguir: "Espero que la imatge del país, que és de destinació segura, no es vegi afectada per aquests fets, que són puntuals i denunciables. Aquestes actituds s'han de corregir", va apuntar la ministra, que va recordar que "si hem arribat fins aquí ha sigut gràcies a la paciència del conjunt de la població".