Part forana
Societat 20/08/2024

La macrogranja avícola de Sineu seria la més contaminant d'Espanya segons Greenpeace

L'entitat ecologista calcula que el consum d'aigua de l'explotació superaria els 61.000 metres cúbics a l'any, una tercera part de l'estimat per a tot el municipi

ARA Balears
2 min
Imatge virtual de les noves construccions per acollir 750.000 gallines

SineuGreenpeace ha presentat al·legacions contra la macrogranja de Sineu, un projecte promogut per l'empresa avícola Son Perot, i ha alertat de l'alt consum d'aigua i la presència d'amoníac. Segons assegura l'entitat ecologista, el projecte presenta una manca de càlculs específics que mostrin els impactes que podria tenir sobre el medi ambient. "Si es compara aquesta explotació amb altres agrícoles industrials que estan en funcionament, només pel que fa a les emissions d'amoníac, podria ser la macrogranja d'ocells de corral més contaminant d'Espanya", explica l'ONG.

A més, atesos els càlculs realitzats per Greenpeace, el consum directe d'aigua de l'explotació, sense comptar la necessària per produir l'aliment de les gallines, seria de més de 61.000 metres cúbics a l'any, una tercera part del consum estimat per a tot el municipi de Sineu. També posen èmfasi en l'impacte negatiu que aquest projecte tindria sobre les masses d'aigua afectades per la contaminació per nitrats, un fet que qualifiquen de problema "molt greu per tot Espanya i especialment a les Balears". "El projecte agreujaria la situació del municipi de Sineu, que ja fa més d'una dècada que no consumeix la seva aigua a causa de la contaminació per nitrats", afegeixen.

Per altra banda, Greenpeace també adverteix que l'explotació té "unes dimensions faraòniques", perquè podria encabir 750.000 gallines, distribuïdes en deu naus industrials que podrien arribar a produir uns 156 milions d'ous a l'any. A més, també es construirien altres instal·lacions de suport com els femers i fosses per emmagatzemar els fems dels animals. També es farien obres per poder garantir el trànsit de camions necessari per al funcionament de l'explotació avícola industrial que "en cap moment està prevista en el projecte com un impacte per a la població", segons remarca l'entitat.

Els equips de govern de Maria de la Salut i Sineu, ambdós governats pel Partit Popular, ja han presentat mocions als plens municipals per mostrar el rebuig del poble a la macrogranja. De fet, la moció ja aprovada a Maria de la Salut, diu ben clarament en el seu primer punt que: "El ple de l'Ajuntament expressa la seva total i absoluta oposició envers el projecte presentat per Avícola Son Perot, a causa dels greus perjudicis que pot causar a la convivència en el nostre municipi". Amb tot plegat, s'hi afegeixen les queixes d'associacions sense ànim de lucre que defensen els drets dels animals.

Per la seva banda, l'ONG Satya Animal denuncia que les pràctiques intensives que s'emprarien a la macrogranja podrien "generar tensions en la comunitat a causa de les preocupacions sobre el benestar animal". "Cap granja intensiva no pot ser veritablement amable amb els animals; el cicle productiu tracta les gallines com a objectes o maquinària, i n'ignoren les necessitats emocionals i comportamentals”, subratllen des de l'organització.

stats