La macrogranja de Sineu acollirà 9 milions de quilos d'excrements d'altres explotacions de l'illa
Augmenta la preocupació veïnal per un projecte que gestiona una empresa denunciada als diferents municipis on opera
PalmaFins a 9 milions de quilos anuals d'excrements de dues granges avícoles de Manacor també acabaran a la macroinstal·lació de 750.000 gallines que es pretén obrir a Sineu, segons figura en el projecte que ha tramitat l'empresa Avícola Son Perot. Aquesta companyia, que també és propietària de les granges de Mirabó i Es Caparó, al terme municipal de Manacor, fa comptes gestionar la gallinassa –l'excrement de les gallines– a la planta central que vol construir a Sineu i que ha aixecat una important oposició veïnal.
Aquesta quantitat de gallinassa importada de Manacor s'ha d'afegir a la que generaran les aus de la mateixa instal·lació que es projecta a Sineu, que, segons les previsions, superarà els 21 milions de quilos anuals.
L'empresa Avícola Son Perot té 40.000 gallines a Mirabó i 180.000 a Es Caparó i ha rebut diferents denúncies per la gestió d'aquestes instal·lacions, ben igual que ha succeït a Llucmajor, on l'empresa també té una explotació, que sembla que podria tenir previst tancar progressivament. Avícola Son Perot vol centralitzar ara alguns serveis, segons figura en el projecte que ha provocat la presentació d'al·legacions de diferents ciutadans, i també de col·lectius, entre els quals destaca el GOB (Grup Ornitològic Balear).
Un dels problemes que més preocupen els residents a la zona són precisament els residus que genera aquest tipus d'explotació, "que produeixen moltes olors". "Però, a més, s'ha d'analitzar molt bé com es tractaran tots aquests materials, que van carregats de químics", explica el biòleg Biel Vicens, exconseller de Mobilitat i Ordenació del Territori per MÉS per Mallorca. Precisament Vicens i dos experts més participaran demà en una reunió veïnal que pretén abordar tots els dubtes sobre la viabilitat tècnica de la macrogranja. "Es fan servir grans quantitats d'antibiòtics perquè aquest model de granges suposa tenir els animals molt junts, i això no està ben explicat en el projecte. A més, és una dimensió totalment desproporcionada per a un poble com Sineu, i un model de massificació animal que Europa precisament vol evitar", conclou.
Entre les al·legacions presentades, hi ha arguments que fan referència en concret a l'ús d'amoníac, a més de les emissions de fòsfor. També hi ha diferents referències a la gestió de la gallinassa, en el sentit que "no n'està garantida una recollida constant i, per tant, s'emmagatzemarà a un espai que només té una lona", afirmen diferents escrits ja registrats davant la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental del Govern.
S'espera que a la reunió d'aquest dijous, que tindrà lloc a Sa Farinera, hi hagi una gran participació ciutadana, ja que la macrogranja és un tema ara mateix present a bona part de les converses dels sineuers, atemorits per les grans xifres del projecte.
El projecte de la macrogranja el signa l'enginyer agrònom Gabriel Cañellas, fill de l'expresident del Govern. A la pregunta de si aquest fet podria tenir cap incidència en el posicionament de l'Executiu, Biel Vicens assegura que "vull pensar que es regiran per criteris tècnics, com no pot ser d'altra manera, però crida un poc l'atenció el silenci de la Conselleria d'Agricultura amb tota la indignació que hi ha", afirma. De fet, aquest dijous, el conseller d'Agricultura, Joan Simonet, ha evitat valorar si el projecte és o no el model adient. En unes declaracions a IB3, Simonet sols ha explicat que la seva Conselleria és responsable dels informes en matèria normativa ramadera i ha remarcat la necessitat de tenir en compte la sobirania alimentària i que la producció d'ous a les Balears només cobreix el 13% de la demanda local.
Consum d'aigua
Els ecologistes del GOB han fet constar a les al·legacions la preocupació que es pugui autoritzar una instal·lació que, a més, promou un model "insostenible". Rebutgen "aquest sistema intensiu, gran consumidor de recursos i amb un greu impacte ambiental, a més del maltractament animal que representa", afirmen. De fet, segons les dades que figuren en el projecte, el consum d'aigua de la macrogranja de Son Perot seria de 61 milions de litres d'aigua cada any.
L'Ajuntament de Sineu també ha preparat al·legacions en contra de la macroinstal·lació, perquè considera que afectarà greument la qualitat de vida del municipi, especialment en matèria d'olors, augment de trànsit pesant als voltants del nucli antic i possible contaminació d'aqüífers. Segons Biel Vicens, "les dimensions del projecte són tan enormes que qualsevol aspecte és desproporcionat, i les aigües residuals d'aquest complex seran un còctel Molotov de substàncies".
El termini per presentar al·legacions a la granja de Son Perot SA acaba el pròxim dia 30 d'agost.