Normativa
Societat 30/07/2024

Madrid considera inconstitucional que el Govern derivi turistes a clíniques privades

Ha ordenat la creació d'una comissió bilateral per modificar els articles principals d'una norma que permet a europeus i britànics usar la salut privada en cas d'embós

3 min
Ambulàncies a l'hospital de Son Espases

PalmaEl Govern espanyol ha envestit frontalment la derivació dels turistes a la sanitat privada que va aprovar el Govern de Marga Prohens. La considera inconstitucional. El Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, que dirigeix Ángel Víctor Torres Pérez, opina que els principals articles de la norma, que va ser un decret llei, vulneren els principis de la Carta Magna espanyola, i per això ha forçat la creació d'una comissió bilateral que ha de resoldre la situació. De moment, es planteja una negociació que, en cas de no fructificar, acabaria amb un recurs de l'executiu espanyol davant el Tribunal Constitucional.

La norma aprovada per l'Executiu i ratificada pel PP i Vox al Parlament, estableix que els centres sanitaris privats que disposin de serveis com urgències, hospitalització i atenció quirúrgica d'urgències, entre d'altres, poden acollir els turistes que els derivi la sanitat pública. Ara bé, segons el decret llei, els beneficiaris d'aquesta mesura no poden ser tots els estrangers, sinó només els que pertanyen a països membres de la Unió Europea i els britànics.

Per tant, qualsevol altra nacionalitat que es trobi de vacances a les illes no pot beneficiar-se d'aquest acord de l'Executiu amb les clíniques i centres sanitaris privats, com tampoc no ho poden fer els estrangers, en aquest cas siguin de la nacionalitat que siguin, que no es trobin de pas, ni tampoc els mateixos residents a les Illes. En resum, el decret llei només permet desplaçar a centres privats les persones que reuneixin dos requisits: estrangers de països membres de la UE i britànics, i que es trobin de manera temporal a les Balears.

El qüestionament de l'Estat d'aquesta norma inclou l'Article número 1 i 3, a més de tot el títol segon, i per tant és un veritable míssil contra la derivació de turistes a centres privats. El primer article estableix l'àmbit del decret llei de manera molt clara: "Prestació per part de centres de titularitat privada de serveis sanitaris de caràcter urgent i emergent a les Illes Balears als estrangers temporals comunitaris i britànics".

L'ARA Balears ha intentat aprofundir en quins són els articles de la Constitució que Madrid veu vulnerats amb aquesta norma, sense que de moment s'hagi obtingut resposta oficial. Experts en la matèria consultats consideren que la determinació que uns estrangers puguin ser prioritzats i altres no per ser beneficiaris de serveis 'extra' podria ser el principal motiu. De fet, la pràctica totalitat dels articles qüestionats inclouen les referències a qui té dret a anar a un centre privat i qui no.

La covid com a excusa

Entre els detalls més curiosos de la norma ara posada en dubte per l'Estat és l'exposició de motius. Segons l'Executiu de Marga Prohens, un dels motius que justifiquen la norma i el fet de tramitar-la amb caràcter d'urgència (propi dels decrets llei) és l'afectació que encara té la sanitat pública a causa de la pandèmia de la covid-19, que es va declarar l'any 2020 i que ja fa anys que està superada. Segons els autors de la norma, aquest és un dels motius pels quals és necessari que els turistes, no tots, només els de la UE i els britànics, puguin anar a clíniques privades.

Un altre dels arguments per dictar la norma i restringir-la només a determinats turistes és que sovint es produeix descoordinació a les peticions d'atenció per part dels visitants, i per aquest motiu es reforça un sistema que permeti controlar totes les incidències i necessitats d'aquests tipus de pacients.

Quan s'estava tramitant aquesta norma, la consellera de Salut, Manuela García, va assegurar que no tindria un cost extra significatiu per a les arques públiques, ja que les tarifes d'aquests serveis que facturen les clíniques i centres privats es van pactar i es van fixar les quantitats que després paga Europa com a compensació.

stats