Madrid i el Govern treballen per "aixecar les quarantenes" a les destinacions internacionals
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, s'han reunit aquest dimecres amb organitzacions sindicals i membres del sector hoteler de les Balears
PalmaEl secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha iniciat aquest dimecres una agenda de treball de dos dies a Mallorca amb l'objectiu de conèixer la situació del sector turístic a les Balears. En aquesta primera jornada, Valdés, acompanyat del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'ha reunit amb organitzacions sindicals de les Illes i membres del sector hoteler.
El secretari d'Estat ha reconegut que des d'un principi eren "conscients que la pandèmia duria conseqüències al sector turístic el 2020", però que les restriccions imposades per les destinacions internacionals han empitjorat els resultats al final de la temporada alta. Per això, ha afirmat, treballen "amb el Govern de les Balears i amb el de les Canàries per començar a valorar fórmules –que probablement es podran ampliar a la resta de l'Estat– per aixecar quarantenes i obrir corredors sanitaris segurs per dur els turistes".
El membre de l'executiu espanyol ha informat també que tenen en marxa una altra línia de treball, la del fons europeu de recuperació. Per ara, ha explicat, s'està "negociant i veient quins són els projectes que han de formar el futur del pla d'inversions i de reformes a les Balears.
Negueruela, per part seva, no s'ha atrevit a dir "quina serà la propera temporada". Per ara, l'Executiu autonòmic "no renuncia que l'obertura sigui com més aviat millor", ha assenyalat el conseller, qui, abans de parlar de temporada d'hivern, recorda que "encara som a la tardor". "Si hem defensat com a Govern que Balears havia de ser una destinació de 12 mesos a l'any i que calia desestacionalitzar, ara més que mai ho hem de fer", ha declarat.
Així mateix, Negueruela ha valorat com a "molt dolentes" les darreres xifres conegudes aquest dimecres sobre pernoctacions internacionals a les Illes, que han experimentat un descens interanual del 80,2%. Malgrat això, ha destacat que la Comunitat "és la destinació d'un de cada tres turistes internacionals, per la qual cosa Balears continua posicionada com a referent".
Més mesures per salvar les empreses
La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i l'Associació de Cadenes Hoteleres (ACH) han demanat al secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, que el govern espanyol tingui en compte l'aportació del turisme a l'economia i que agiliti les mesures per tal de garantir el futur de les empreses. El president d'ACH, Gabriel Llobera, ha exigit mesures a curt termini i ha qualificat d'insuficients els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), com també l'ampliació de les línies ICO i del període de carència en els préstecs hipotecaris.
"El nostre sector aposta per ser una palanca de prosperitat. Però per això necessitam sobreviure, ja que el grau d'ofegament de les nostres empreses és tan gran que moltes no podrem resistir i ens quedarem en el camí", ha apuntat. Per això, ha demanat un acord que permeti allargar els ERTO sense la necessitat d'esgotar-ne els terminis, mantenir les bonificacions dels treballadors fixos discontinus i els dels ERTO de rebrot, a més d'un pla de formació per als treballadors", entre altres peticions.
Per part seva, la presidenta de la FEHM, Maria Frontera, ha sol·licitat "enfortir el sistema públic i privat", i també "adoptar una solució europea de mesures harmonitzades que afectin la mobilitat del conjunt de la Unió Europea i pactar-ho amb el Regne Unit perquè adopti les mateixes mesures, ja que, si no, "ens veurem abocats a la inestabilitat". "No ens podem tornar a topar en una situació com la d'aquest estiu, en què cada país europeu posava quarantenes o mesures quan ho considerava necessari". Així mateix, ha apuntat que la connectivitat aèria és fonamental i, per tant, s'ha de "protegir aquest sector", al qual ha qualificat "d'imprescindible pel turisme, i també pels desplaçaments i la mobilitat global".