Societat16/08/2019

Madrid projecta uns nous jutjats a Manacor

El Ministeri de Justícia preveu construir el nou edifici en quatre anys i posar fi a la dispersió i precarietat que pateix el servei judicial a la comarca de Llevant

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

ManacorEl Ministeri de Justícia ha donat llum verda al projecte d’uns nous jutjats a Manacor. Es preveu construir l’edifici en quatre anys i es disposarà dels terrenys cedits per l’Ajuntament de Manacor al carrer del Pilar, al límit de l’espai urbà de la ciutat i arran de la ronda de Felanitx. El batle manacorí, Miquel Oliver, ha confirmat la decisió del Ministeri. El projecte té prevista una inversió de prop de sis milions d’euros.

Aquesta és una passa clau, després de la cessió d’una parcel·la de terreny municipal de 5.588 m² de superfície el 2012. L’objectiu és posar fi a la dispersió dels jutjats del partit judicial de Manacor, que té a la capital del Llevant fins a tres seus diferents: a la plaça de Creus i Font i Roig, al carrer Major i al carrer de Jaume II.

Cargando
No hay anuncios

La delegada d’Urbanisme de l’Ajuntament, Núria Hinojosa, ha explicat que el nou equipament de l’Administració de Justícia es construirà en quatre anys. “El govern estatal ha habilitat una partida de 200.000 euros per redactar el projecte”, ha concretat. A escala urbanística, es reordenarà la zona per fer-la més accessible. El nou edifici del carrer del Pilar acollirà vuit jutjats de Primera Instància, quatre jutjats d’Instrucció, un altre que estarà dedicat exclusivament a la violència masclista i un nou emplaçament per a la Fiscalia.

Els jutjats de Manacor han patit la saturació general del sistema judicial espanyol amb el pas dels anys, accentuada per la manca d’espai. La memòria del Tribunal Superior de Justícia de Balears del 2017 criticava la dispersió de les dependències judicials de Manacor, les quals tenen vuit jutjats: cinc de Primera Instància i tres d’Instrucció. L’associació Jueces para la Democracia també ha denunciat aquesta situació. La seu principal dels jutjats vora el convent ha estat motiu de polèmica per la constant incomoditat funcional i les nombroses deficiències que presenta l’edifici des de fa molts anys.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha un reconeixement oficial que les condicions laborals de jutges, advocats i funcionaris són totalent precàries. És un dels motius principals pels quals Madrid vol unificar els jutjats de Manacor en un nou edifici al carrer del Pilar. El govern espanyol recupera el conveni que es va signar el 2012, en principi vigent només cinc anys, però que l’Ajuntament manacorí no impugnarà per no provocar més retards. El projecte fa quasi una dècada que està en llista d’espera si es té en compte que l’Ajuntament ja proposà la cessió dels terrenys de l’antic quarter militar de cavalleria (vora l’estació de tren) l’any 2010 per acollir un nou recinte judicial. El Ministeri ho descartà, el mateix que va fer quan se li va oferir l’edifici de vuit plantes de Can Bauçà (al carrer Major) com a seu per unificar totes les dependències judicials. Cal recordar que el partit judicial de Manacor atén totes les necessitats de quinze municipis de les comarques del Llevant, el Pla i el Migjorn: Ariany, Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Manacor, Montuïri, Petra, Porreres, ses Salines, Sant Joan, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Vilafranca.

El 1982, el consistori manacorí va cedir una ala del Claustre de Sant Vicenç Ferrer (plaça de Creus i Font i Roig) al Ministeri de Justícia per instal·lar-hi els jutjats actuals. Però el conveni de cessió no es va arribar a signar mai, segons va constatar l’equip de govern del PP que el 2011 regentava l’Ajuntament. Aquest lapsus evitarà tramitar en el futur una reversió de l’immoble i la zona d’aparcament annexa, segons expliquen des de l’Ajuntament.