Societat12/10/2018

“Mai no podrem predir amb total seguretat fenòmens extrems”

El meteoròleg Agustí Jansà diu que es podrà afinar més, però quedarà el dubte

C. R.
i C. R.

PalmaEl meteoròleg Agustí Jansà, exdelegat d’Aemet a les Illes Balears, és una de les persones més expertes en predicció meteorològica del país. Quan li demanam què es va fer dimarts en aquest sentit de la predicció, què es podria haver fet i, sobretot, si es podria haver previst la torrentada i, encara més, si es podria haver evitat, Jansà comença puntualitzant: “Aquí hi ha dues coses: la primera és si es va fer una predicció correcta i si es podria haver previst millor. L’altra és la prevenció, si es podria haver fet alguna cosa amb prou temps. Respecte de la predicció, hem d’afirmar que la previsió no deia que hi hauria aquest aiguat i aquesta tempesta tan forta i reiterada durant tantes hores damunt un punt tan localitzat. És més, la previsió apuntava cap a Palma, Calvià, Andratx, tot el Ponent. Era molt difícil que es pogués preveure”.

“Sempre que hi ha un avís és que hi ha un cert risc. L’Aemet tenia activat el nivell groc per pluges fortes i tempestes, això haurien estat 20 litres en una hora o 60 litres en 12 hores, cap desastre. Però una de les tempestes fortes es va enganxar a la zona de Sant Llorenç i es va anar reproduint durant hores. La predicció per a més de 200 litres hauria d’haver estat de nivell vermell, dos graus més. I es va passar al vermell quan ja hi havia morts”, relata Agustí Jansà.

Cargando
No hay anuncios

El meteoròleg, en tot cas, assegura que els models de predicció de què disposa l’Aemet “són models molt sofisticats i avançats, al nivell més avançat del món. Els models actuals són capaços de captar bé alguns fenòmens extrems, però no uns altres. I sempre et queda el dubte. Mai no podrem predir amb total seguretat els fenòmens extrems”, conclou.

En tot cas, explica Jansà que, “encara en fase experimental, hi ha els models de predicció per conjunts, amb els quals pots fer 20 prediccions a la vegada. Si totes aquestes prediccions apunten a un fenomen, això et pot permetre dir que el risc de fenòmen extrem és màxim. Es podrà afinar més, però sempre quedarà un dubte. Hi insistesc, mai no podrem assegurar que en un punt com Sant Llorenç hi cauran més de 200 litres. I el dubte, com ho comuniques? La gent vol que diguis blanc o negre”.

Cargando
No hay anuncios

Prevenció, tanta com predicció

Sap Agustí Jansà que “pots tenir una predicció gairebé perfecta, però si no tens temps de comunicar-la o no tens les condicions per comunicar-ho bé, no farà l’efecte que fa falta”.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, i anant al segon punt que fixava Agustí Jansà, ell creu tant o més en la prevenció que en la predicció. “Ambdues són necessàries, però la manca de conciència del risc, dels plans de prevenció i d’actuació i la manca de comunicació d’aquests plans agreugen la situació i, per tant, les conseqüències d’un fenomen tan extrem com aquest”, afirma l’ex delegat de l’Aemet. “Afortunadament, aquests fenòmens extrems passen molt poques vegades. Del que va passar el 1989 fa 30 anys, la gent ja se n’ha oblidat. Del 4 d’octubre del 2007, que a tothom li va semblar un desastre, qui se’n recorda? Els hauríem de tenir més presents i saber com respondre-hi”, diu el meteoròleg.