VIOLÈNCIA MASCLISTA

La majoria d’agredides sexualment a Mallorca coneixen l’atacant

Segons un estudi preliminar de l’Institut de Medicina Legal, més de la meitat són residents

Un 12% de les víctimes ateses pels forenses no recordava el nombre d’agressors.
Maria Llull
15/12/2018
2 min

PalmaUn 53% de les víctimes d’agressions sexuals a Mallorca vistes pels metges forenses coneixia prèviament el seu agressor. Així ho reflecteix un estudi preliminar de l’Institut de Medicina Legal de les Illes Balears elaborat per diversos metges forenses. Les xifres varen ser presentades en el seminari ‘Oci nocturn i llibertat sexual’, que la UIB dugué a terme l’11 de desembre en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

L’estudi fa referència als 66 casos d’agressions sexuals atesos pels metges forenses durant el 2017 i ofereix “dades útils per centrar aquesta problemàtica”, segons explicà el forense Borja Moreno, qui va ser un dels ponents en el seminari. Moreno explicà que una de les dades rellevants és que un 65% de les víctimes foren residents permanents a l’illa (43 de 66) i que la majoria de denúncies s’efectuaren durant els mesos d’estiu. “En contra del que es pugui pensar, bona part de les víctimes viuen a Mallorca”, va dir. L’alcohol és un altre element important. Un 42,5% de les víctimes varen referir haver consumit begudes alcohòliques.

Més de la meitat de les agressions, un 53%, es produïren entre setmana, mentre que només un 36,4% varen tenir lloc el cap de setmana. El 50% succeïren de nit i un 20% de dia. D’altra banda, un 7,6% de les víctimes va declarar haver patit una agressió continuada en el temps.

Moreno també destacà durant la seva intervenció el fet que “gairebé 2 de cada 10 víctimes no havien percebut una situació violenta”. “No n’eren conscients, dels abusos, però l’exploració mèdica mostrava marques clares de violència en el seu cos”, explicà. A banda de la possibilitat que aquesta manca de consciència fos fruit de la submissió química i que alguna substància afectàs la memòria de les víctimes, Moreno també es va referir al fet que encara “hi ha situacions que es consideren normals”.

Gairebé el 85% de les víctimes varen ser agredides només per una persona, mentre que un 3% es va referir a més d’un agressor. Un 12% no recordava el nombre d’agressors, possiblement a causa de la submissió química. El domicili de la víctima va ser l’escenari del 27,3% de les agressions. En canvi, un 15,2% varen tenir lloc a la via pública. Els hotels, tant de les víctimes com dels agressors, i la platja són els altres dels llocs on es varen produir els delictes contra la llibertat sexual. En aquest apartat es dona un percentatge significatiu de víctimes que no recorden l’indret on varen patir l’agressió: un 16,7%.

Pel que fa al tipus d’agressions, gairebé un 62,1% de les víctimes declaren haver estat violades. Un 63% refereix penetració vaginal, mentre que un 20% i un 17% declaren haver patit penetració oral i anal, respectivament. Més de la meitat de les víctimes patiren lesions i gairebé un terç reberen amenaces.

Segons l’ Informe sobre delictes contra la llibertat i indemnitat sexual del Ministeri de l’Interior del govern espanyol, les Illes Balears varen ser la quarta província on es varen cometre més delictes sexuals durant el 2017, amb 517, només per darrere Madrid (1.776), Barcelona (1.627) i València (661).

L’oci nocturn, àmbit clau per a la detecció i la prevenció de la violència

El president de l’Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment (ABONE), Jesús Sánchez, afirma que els empresaris del sector “coneixen la situació i intenten superar-la”. “A Balears hem duit a terme cursos de formació per tal d’establir criteris entre els professionals que els ajudin a detectar i prevenir determinats comportaments”, explica. Segons Sánchez, els empresaris són conscients que “la societat és cada pic més sensible a les informacions que fan referència a l’oci nocturn i les agressions sexuals”.

El president d’ABONE assenyala l’alcohol “com un factor de risc”, encara que considera que “no es donen tants casos de submissió química” en els locals d’oci nocturn. Llevat de la submissió que provoca el mateix alcohol, Jesús Sánchez creu que “ficar substàncies a les begudes no és gaire senzill”.

“Estam davant un problema social que s’ha de solucionar des de baix”, diu el president de l’associació, qui també apunta que “comportaments que abans s’acceptaven avui dia es posen en qüestió, perquè és indubtable que la societat s’ha passat de frenada”. Sánchez valora que “es posin en marxa campanyes, com la de ‘No, i punt!’, impulsada per l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca. “Aquesta situació s’ha de salvar perquè estam en un moment de canvi important”, diu.

Quant a la formació rebuda pel personal dels locals d’oci nocturn, Sánchez insisteix en el fet que és molt important “que la seva intervenció no compliqui encara més la situació”. “Avisar discretament els acompanyants d’una clienta que pateix els efectes de l’alcohol perquè l’acompanyin en el moment de sortir és una bona mesura que pot evitar problemes posteriors, per posar-ne un exemple. La millor manera d’actuar és prevenint”, explica.

stats