Medi natural
Societat 17/07/2024

La majoria de les denúncies que Medi Ambient no va tramitar són per aus electrocutades

L'informe remès pels agents a la Fiscalia inclou la mortalitat d'espècies protegides, que la Conselleria va ignorar

2 min
una imatge freqüent  Una milana morta al peu d’una torre d’electricitat, prop del camí d’en Kane, a Menorca

PalmaUna part important de les denúncies dels agents de Medi Ambient que ja són en mans de la Fiscalia de les Balears i que l'extinta Conselleria de Medi Ambient no va tramitar corresponen a electrocucions d'aus per contacte amb la xarxa de distribució d'energia. Si bé hi ha altres casos greus no tramitats, com per exemple extraccions irregulars d'aigua potable per a usos no permesos, entre d'altres irregularitats ambientals, segons les dades que ha pogut confirmar l'ARA Balears, el gruix dels centenars de denúncies no tramitades té a veure amb espècies animals electrocutades.

Així figura a la documentació que s'ha remès al Ministeri Públic per part del cos d'Agents de Medi Ambient al Ministeri Públic. Els informes d'aquests tècnics mediambientals especifiquen que "el cas és especialment greu", ja que una part d'aquests animals són aus rapinyaires que es troben incloses dins els llistats d'espècies en perill d'extinció, com és el cas de la Milana.

Altres rapinyaries també han patit electrocucions i col·lisions mortals els darrers cinc anys sense que s'hagi obert pràcticament cap expedient. Falcons pelegrins, àguiles i també altres aus voladores han acabat morint a causa del seu contacte amb les esteses elèctriques. Tot i que durant anys s'han duit a terme tasques d'aïllament i protecció de les esteses, fruit precisament de les queixes ecologistes, el cas és que la mortalitat es manté elevada.

Per als agents, el més difícil i preocupant és entendre els motius que dugueren durant cinc anys a la Conselleria de Medi Ambient a no tramitar les denúncies, ja que totes disposaven de fets clarament exposats, la informació corresponent al lloc, l'espècie animal, la seva catalogació i les referències corresponents a les normatives vulnerades. Per tot plegat, els agents fa molt temps que es queixen davant la mateixa administració autonòmica d'aquesta inacció.

I és precisament per això que el cos d'Agents de Medi Ambient va decidir acudir, en primer lloc, a l'Oficina Anticorrupció (avui desmantellada pel Govern de Prohens) i posteriorment a la Fiscalia de les Illes Balears. En el seu relat davant el Ministeri Públic, els agents recorden que quan es tracta d'espècies protegides i, sobretot, si hi ha reiteració, els fets poden ser, a més a més, constitutius d'un delicte contra la fauna. És el cas de la milana i també alguns flamencs electrocutats al voltant del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera.

Segons les dades aportades pels agents de Medi Ambient, els darrers anys s'han experimentat un elevat nombre de casos d'electrocucions, ja que només el 2018 van aixecar 14 actes per altres tantes morts, de quatre espècies diferents, entre elles de milana. L'any següent, el 2019, es van denunciar nou morts, vuit per electrocució i una per col·lisió, i el 2020 el nombre de morts va tornar a elevar-se fins a les 17.

La Conselleria demana les denúncies

Davant les denúncies dels agents, l'actual equip de la Conselleria d'Agricultura (que és la que integra les competències en espècies i espais protegits, i de qui depenen ara els agents) ha demanat directament als responsables del cos d'Agents de Medi Ambient que facin un recull de totes les denúncies presentades, i que les remetin a la secretaria general de la Conselleria, amb l'objectiu d'estudiar-ho cas per cas.

stats