Malalts de covid-19 ja reben plasma amb anticossos de persones curades a les Balears

S'espera que els primers resultats s'aconsegueixin a finals d'octubre o principis de novembre

És necessiten donacions de tots els grups sangínis
Ara Balears
02/10/2020
2 min

PalmaUn total de denou malalts de covid-19 ja han rebut una transfusió de plasma que han donat persones que han superat la malaltia per comprovar si els seus anticossos són capaços de contenir l'avanç de la infecció, segons ha explicat l'agència Efe. Devuit d'aquests pacients participen en un assaig clínic que va posar en marxa de manera autònoma l'hospital Son Llàtzer en col·laboració amb el Banc de Sang de les Illes Balears, que també s'ha sumat a una investigació similar d'àmbit estatal.

Aquest assaig, dirigit per la doctora María Arrizabalaga, va començar el mes de maig, però la caiguda dels casos de pacients per la millora de la situació epidemiològica després de la primera onada de la pandèmia va fer que les transfusions no es començassin fins al mes de juliol.

Arrizabalaga ha explicat a l'agència Efe que, després de saber que a la Xina s'estaven fent assajos amb plasma que conté anticossos contra el SARS-CoV-2, el seu equip va idear un assaig clínic que espera que mostri els primers resultats a finals d'octubre o principis de novembre. Tot i que no vol avançar cap resultat, assegura que cap dels pacients amb covid ha mort ni ha sofert efectes secundaris.

L'equip de Son Llàtzer s'ha fet càrrec de la selecció dels donants, principalment treballadors de l'hospital que varen passar la malaltia durant la primera onada, i de l'extracció del plasma. Cada una d'aquestes donacions s'ha remès al Banc de Sang perquè faci la "inactivació" del plasma. Fins ara, el Banc ha processat per a Son Llàtzer 25 donacions de plasma de persones que han superat el coronavirus, de les quals han resultat 50 unitats de 300 mil·lilitres, perquè de cada donació s'obtenen dues bosses.

El plasma s'ha aplicat a pacients ingressats en planta o a l'UCI que només han presentat símptomes en la setmana prèvia, ja que no és efectiu en fases avançades de la malaltia. La doctora ha explicat que no es podran treure conclusions fins que no tingui una vintena de pacients que hagin rebut una transfusió de plasma i n'hagin pogut comparar l'evolució amb la d'un mínim de deu malalts de característiques similars que hagin rebut el mateix tractament. Arrizabalaga ha assegurat que si aconsegueixen resultats concloents "tindria molta importància, sobretot si són bons".

El plasma és el component sanguini que concentra els anticossos, la substància que genera el sistema immunitari per defensar-se. Està format per aigua en un 91% i hi transporta proteïnes dissoltes, algunes de les quals són molt valuoses per protegir l'organisme. Hi ha persones que generen molts anticossos -o immunoglobulines-. A altres els costa una mica més, i un grup reduït s'esforça tant a fer reaccionar el sistema que l'acaba portant al límit i es danyen les cèl·lules que s'havien de protegir.

stats