Subministrament d'aigua

Un 27% d'aigua potable es perd a Mallorca a causa de les fuites

El Consell de Mallorca dona llum verda a 74 projectes per millorar-ne les xarxes

Obres de millora de la xarxa d'aigua de Mallorca.
2 min

Un 27% de l'aigua potable que es perd a Mallorca és a causa de les fuites. El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha considerat que aquestes dades són "molt preocupants" i ha informat que hi ha municipis que n'arriben a perdre "fins a un 60%". Per això, el Consell de Mallorca ha donat llum verda a 74 projectes presentats per ajuntaments i mancomunitats per un import de 19,1 milions d'euros per millorar l'eficiència del cicle de l'aigua, millorar-ne les xarxes i solucionar-ne les fuites.

Aquestes concessions s'han produït dins el marc del Pacte per l'Aigua (un conveni signat entre el Govern i la institució insular) i en total s'han presentat 74 projectes. Per tipologia es resumeixen en 44 sol·licituds per evitar fuites i millorar la xarxa d'aigua; 14 per a sectorització de xarxes; 9 de creació de nous dipòsits o millora dels existents (en els municipis d'Algaida, Calvià, Costitx, Estellencs, Llubí, Porreres, Santa Eugènia, Santanyí i Vilafranca de Bonany) i una sol·licitud per instal·lar una bomba hídrica i un sistema de control en el pou de Can Arabí (Binissalem). Cada municipi podia presentar com a màxim dues actuacions.

A més, s'han presentat cinc projectes de captació d'aigua i pous de reserva que corresponen als ajuntaments de Binissalem, Esporles, Montuïri, Porreres i Santa Eugènia i un d'instal·lació d'un sistema de tractament dels pous de la cova per proveir Campanet. Per la seva banda, la mancomunitat del Migjorn n'ha presentat un destinat a actuacions de rehabilitació de dipòsits que disposarà d'una subvenció de 190.165 euros.

Cada municipi ha pogut presentar un màxim de dues actuacions en funció del repartiment de la subvenció que es basa en tres criteris: superfície, població i nuclis. D'aquesta manera, la quantitat concedida a cada projecte oscil·la entre un màxim de 887.069 euros i un mínim de 169.000. Són finançables els projectes que s'executin i s'iniciïn entre el 28 de març de 2023 i el 29 de març de 2028. També és necessari que les actuacions disposin d'un informe tècnic jurídic acreditatiu per determinar que són subvencionables d'acord amb la resolució de l'Agència Estratègica Turística de les Illes Balears (AETIB).

Entre els criteris de la convocatòria es permeten les modificacions d'actuacions i l'ampliació de terminis sempre que estiguin justificades adequadament i, des del moment de la concessió, tindran un any de termini per adjudicar els projectes. Pel que fa a les ajudes, Galmés ha anunciat que pel 2025 "ja s'han reservat cinc milions d'euros destinats al cicle de l'aigua".

stats