Ciència i medi ambient
Societat20/09/2022

Mallorca acull la primera assemblea ciutadana pel canvi climàtic de Balears

El procés informat per experts reunirà 60 persones per proposar mesures encaminades a l'acció climàtica

Patrícia Segura
i Patrícia Segura

PalmaQuè cal fer a les Balears d'aquí al 2030 per lluitar contra el canvi climàtic? Els experts recorden que s'haurien de reduir les emissions a la meitat i que la participació ciutadana és essencial per aconseguir-ho. De maig a setembre del 2021, un grup de professionals de la Fundació Universitat i Empresa (FUEIB) s'ha encarregat d'elaborar un estudi per analitzar la viabilitat de creació d'una Assemblea Ciutadana pel Clima a les Illes Balears. Pau de Vílchez, que lidera també el Comitè d'Experts de Canvi Climàtic, explica que "mai s'havia fet en un arxipèlag". Els investigadors van dur la proposta al Govern i als consells insulars l'octubre del 2021.

Quasi un any després, el ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimarts atorgar una subvenció per organitzar l'Assemblea pel Clima a Mallorca. El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient treballarà amb el Govern de les Illes Balears i amb la Universitat de les Illes Balears per organitzar l'assemblea a Mallorca, un procés participatiu que disposarà d'un pressupost de 400.000 euros, 100.000 dels quals són una aportació del Consell de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

L'expert explica la rellevància d'aquest projecte de democràcia participativa: "A més de les organitzacions ecologistes, sindicats i empreses és molt important escoltar la ciutadania i arribar a la gent que normalment no hi participa". És una prova pilot a Mallorca que els experts esperen que es faci també a les altres illes.

Cargando
No hay anuncios

A hores d'ara, s'han preparat diferents equips per organitzar-la. Posteriorment, s'enviaran cartes a 10.000 persones aleatòries de Mallorca convidant-les a participar, de les quals finalment se'n seleccionaran 60. Aquests rebran 60 euros per cada sessió. La selecció ha de representar la societat de l'illa en termes d'edat, nivell educatiu, ingressos... Els ciutadans rebran informació dels experts sobre transició ecològica.

L'assemblea començarà el novembre i durarà fins al febrer de l'any que ve. Hi haurà cinc sessions, que duraran entre sis i vuit hores, on es treballaran diferents temes relacionats amb el canvi climàtic, com les energies renovables, transports, agricultura, ecosistema i aigua. Els ciutadans estaran acompanyats per científics que explicaran la situació actual de cada àrea i facilitadors que dinamitzaran i moderaran els debats. Quan acabi l'assemblea, els ciutadans presentaran les propostes a les institucions (municipal o autonòmic).

Cargando
No hay anuncios

Polítiques climàtiques

A través d'un debat, els professionals informaran els participants perquè puguin elaborar propostes. Les assemblees ciutadanes del clima consisteixen a reunir una part representativa de la ciutadania, que, a través d'un procés informat per experts, és capaç de proposar mesures encaminades a l'acció climàtica. L'objectiu és fomentar la participació pública en l'elaboració de polítiques públiques.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la majoria d'assemblees ciutadanes del clima s'han fet a escala estatal, institucions com el Panell Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic han posat de manifest que és necessari que la governança quant a les polítiques climàtiques no només resideixi en el nivell estatal, sinó també en el subnacional.

La vicepresidenta Aurora Ribot ha destacat que "en la lluita contra l'emergència climàtica, el paper de la ciutadania és cabdal. Eines com aquesta assemblea ens permeten arribar a acords per damunt de la lògica partidista. La ciutadania ha de marcar el full de ruta per a la Mallorca sostenible que necessitam per al futur".