A Mallorca es construeixen 880 piscines cada any, segons un estudi de Terraferida
L'entitat proposa prohibir-ne la construcció de privades davant l'augment dels darrers anys
PalmaA Mallorca es construeixen 880 piscines cada any, segons un informe de l'entitat ecologista Terraferida. Entre el 2015 i el 2021 s'han fet un mínim de 5.271 noves piscines a l'illa, una xifra que implica una mitjana de 17 piscines noves a la setmana.
L'any 2015 hi havia 62.500 piscines a les Balears, segons va comptabilitzar un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Salzburg. D'aquestes, 43.697 eren a Mallorca, una xifra que ha augmentat fins a 48.968 actualment.
Terraferida ha advertit que els principals pobles amb més densitat de piscines "ja tenen problemes greus d'aigua". Santanyí, Campos, Sineu i Artà encapçalen el rànquing de noves piscines per habitant, mentre que Palma és on se n'han construït més en els darrers sis anys (448). Malgrat tot, l'entitat subratlla que "destaca el cas de Santanyí" (400), amb "una població molt més petita".
L'aigua: un bé escàs
El mateix estudi de la UIB "advertia que la construcció massiva de piscines posa en risc els recursos hídrics de les Illes Balears pel consum molt elevat d'aigua i per l'evaporació que s'hi produeix". Alguns dels problemes que pateixen són els pous salinitzats i contaminats per nitrats, sobreexplotats o dependents de les dessaladores.
Per ara, alguns ajuntaments ja "han ordenat mesures restrictives davant la manca d'aigua potable i la sequera", com la prohibició d'omplir piscines o regar jardins. Així mateix, Terraferida ha proposat la prohibició definitiva de la construcció de més piscines a Mallorca, excepte piscines públiques als pobles d'interior, per tal de frenar el consum massiu d'aigua. Segons l'entitat, cal implementar sistemes de depuració i reutilització d'aigua eficients per a piscines, i mesures per cobrir-les per evitar al màxim l'evaporació, a més d'implantar tarifes progressives en el preu de l'aigua que gravin el consum abusiu lligat a piscines i jardins d'alt consum.
Tarraferida també subratlla la necessitat de protegir de manera definitiva el sòl rústic, mitjançant la prohibició de noves edificacions disperses i la restricció de la seva utilització per a usos agraris i recreatius. Així mateix, demanen la reclassificació de tots els sòls urbanitzables a sòl rústic per impedir-hi nous desenvolupaments.