'Mallorca té nom de dona' es dedica a la científica Dorothea Bate
Aquest 2018, la descobridora del ja extingit 'myotragus balearicus' és la protagonista de la campanya que promou el Consell de Mallorca
PalmaAquest 2018, la campanya 'Mallorca té nom de dona' es dedica a la científica gal·lesa i descobridora del ja extingit 'myotragus balearicus' Dorothea Bate. El Departament de Participació Ciutadana, a través de la Direcció Insular d’Igualtat, promou un seguit d’activitats, amb la implicació de l’Ajuntament de Capdepera i l’Imedea.
Aquest dimecres s'ha presentat el programa dels actes d'homenatge de l'any Dorothea Bate. La presentació ha estat a càrrec del vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, i el batle de Capdepera, Rafel Fernández.
El proper divendres dia 18 de maig es durà a terme una de les primeres activitats programades. Es tracta d'una taula rodona de dones científiques, que tindrà lloc a les 18 h a la Misericòrdia. S'hi mostraran descobriments i projectes actuals dirigits per dones. A més, s'hi parlarà de les dificultats que troben les dones en el món de la investigació.
"Que una paleontòloga a principi del s. XX fes aquestes feines i fes un descobriment que avui dia continua sent objecte d'investigacions i continua generant informació nova sobre aquestes espècies és un fet prou remarcable per reivindicar el nom i el llegat de Dorothea Bate", ha explicat Jurado.
Una altra de les activitats previstes en el 'Mallorca té nom de dona 2018' és la inauguració del bust honorífic de Dorothea Bate, que es durà a terme aquesta tardor en una plaça pública del municipi de Capdepera. "Estam molt contents de participar en la campanya 'Mallorca té nom de dona'. Ja tenim decidida la plaça on s'exhibirà el bust, la plaça de l'Orient, ja que és un punt neuràlgic del municipi. A més, ens hem posat en contacte amb associacions culturals i grups de senderisme que duen el nom de Myotragus perquè participin en els actes" ha declarat Fernández.
Per altra banda, també es presentarà un còmic que relata la vida de Bate, creat per la dissenyadora gràfica Elisa Martínez. Un cop presentat, la il·lustradora visitarà els centres educatius de Cala Rajada i Capdepera. "És una activitat que sempre té molts bons resultats al municipi, ja que els nins poden adquirir coneixements nous a través de l'explicació directa de l'artista del procés creatiu", ha explicat el batle de Capdepera, Rafel Fernández. Aquest serà el quart còmic de la col·lecció 'Mallorca té nom de dona'.
A més, es preveu fer una exposició itinerant sobre la vida i els descobriments de Dorothea Bate i un fulletó sobre dones de Capdepera, escrit per la historiadora Bel Peñarrubia.
Entre les activitats proposades per l'Ajuntament de Capdepera, n'hi ha algunes de més didàctiques i científiques, amb una conferència sobre el descobriment del 'myotragus balearicus' i la presentació d'un estudi geològic que estudiarà com va acabar aquest exemplar dins la cova de la Barxa, on Dortohea Bate va fer el seu descobriment. La cova es podrà visitar en una de les dues excursions que prepara Capdepera, amb la visita marítima des de Cala Rajada. L'altra excursió serà a Son Jaumell, on es va trobar un esquelet complet d'un exemplar del 'myotragus balearicus'.
La majoria de les activitats es durà a terme entre els mesos de setembre i desembre.