Emergència
Societat 18/09/2024

Mallorca no està disposada a acollir cap menor migrant que arribi d'un altre indret d'Espanya

El secretari d'Estat de Joventut i Infància, Rubén Pérez, remarca que la situació no és de cap manera tan greu a les Balears com a les Canàries i Ceuta

3 min
Menors migrants en una imatge recent.

Palma"El Consell de Mallorca no acceptarà cap menor no acompanyat que hagi arribat d'un altre indret d'Espanya". Així de contundent s'ha mostrat el president de la institució insular, Llorenç Galmés, després de la reunió de les institucions illenques amb el secretari d'Estat d'Infància i Joventut, Rubén Pérez. Lluny de calmar els ànims, la trobada ha posat en evidència la distància que separa el govern espanyol de les comunitats autònomes governades pel PP. Galmés ha reiterat els arguments habituals: Mallorca està al límit i no té espais ni mitjans econòmics ni tècnics per proporcionar una atenció digna als 310 infants migrants dels quals es fa càrrec el Consell, l'organisme que té les competències dels menors en situació vulnerable a l'illa. "Acatam l'obligació legal que tenim, que és atendre els menors no acompanyats que arriben a les nostres costes", ha afegit el president insular, i ha indicat que no hi ha pressions de l'extrema dreta, sòcia del PP en el govern insular, en aquest aspecte.

A la pregunta de si les rebaixes fiscals del Govern de Prohens no han suposat una minva de recursos per a aquesta i altres qüestions, Galmés s'ha limitat a respondre que és "mesclar ous amb caragols" i ha assenyalat que demana ajuda al govern espanyol perquè té les competències d'immigració. El president insular ha destacat que l'IMAS acull en aquests moments 310 migrants, el 50% del total –a les Balears hi ha 420 infants migrants–, i ha quantificat el cost mensual de cada nin en 7.200 euros. "Hem hagut de passar de 2 a 14 milions d'euros per atendre els menors migrants i els tècnics diuen que no seran suficients", ha lamentat Galmés, que vol el mateix tracte que l'Estat dona a les Canàries. "Els han ofert 50 milions i a nosaltres, res", ha dit.

La consellera d'Afers Socials, Catalina Cirer, ha reiterat que "les Illes no tenen capacitat per donar resposta a una situació que les sobrepassa" i ha recordat que és el Govern qui se'n fa càrrec quan els menors assoleixen la majoria d'edat. Sobre la possibilitat d'allotjar menors a tendes de campanya que va plantejar el Consell de Mallorca, Cirer ha dit que "els infants migrants han de ser atesos amb la mateixa dignitat que la resta". Tant Cirer com Galmés han criticat la manca de resposta immediata del govern espanyol per atendre l'augment del nombre de menors que arriben a les Balears.

Per part seva, Rubén Pérez ha remarcat que l'arribada de menors migrants no és de cap manera tan greu a les Balears com a Ceuta i les Canàries. "Ceuta té 524 menors a 19 quilòmetres quadrats, comparteix frontera i el seu pressupost és de ciutat autònoma. A les Canàries estan per damunt dels 5.000 menors. No és de cap manera la mateixa situació", ha explicat. Ara bé, el secretari d'Estat també ha indicat que la ruta d'Algèria amb les Balears "s'està consolidant de manera evident".

Quant a la petició d'ajuda que fan les Balears a l'Estat, Pérez ha dit que, més enllà d'estar instal·lats en l'emergència, cal un nou model d'acollida i la implicació de totes les comunitats autònomes. També ha criticat que l'executiu de Sánchez no hagi pogut tirar endavant la modificació de l'article 35 de la Llei d'estrangeria per fer un repartiment solidari de menors entre diferents comunitats autònomes en els casos que hi hagi territoris que no en puguin assumir l'atenció de noves arribades. De fet, el secretari d'Estat ha considerat que implantar un nou model és més garantista que enviar doblers a les comunitats. "Hi ha comunitats que abaixen determinats impostos i hem d'estar segurs que els recursos de l'Estat no es fan servir per tapar forats", ha comentat. "La infància migrant ha d'estar dins dels sistemes de protecció. Cal definir un model garantista, perquè els drets del menor estan per damunt. Les comunitats diuen que els sistemes de protecció estan saturats, però a moltes es creen a demanda i això no és garantista", ha afegit i ha subratllat que l'arribada de migrants a Espanya ja ha passat a ser "un fenomen estructural".

stats