Els mallorquins copen el Caló del Moro al crit de “les platges seran sempre nostres”
La Guàrdia Civil identifica els activistes argumentant que no tenien autorització per desplegar pancartes
Santanyí"Mallorca serà la tomba del turisme". Aquest ha estat un dels crits que s'ha pogut escoltar aquest diumenge al Caló del Moro durant l'acció reivindicativa organitzada per Mallorca Platja Tour, que ha cobert aquesta caleta, de just 30 metres de llarg i 20 d'amplada, per protestar contra la massificació. A primera hora, els participants han estès una lona que ocupava tota la cala i on es podia llegir: "Ocupem les nostres platges". Durant la concentració, a la qual s'han acabat unint unes 300 persones, segons els organitzadors, també s'han llançat proclames com "Les platges seran sempre nostres" o "És ben hora d'aturar", que també s'ha pogut llegir en una pancarta gegant. La festa, però, ha acabat amb l'arribada de la Guàrdia Civil, que ha començat a identificar els activistes perquè no tenien autorització per desplegar pancartes.
L'accés al caló estava copat des de bon matí amb molta gent caminant cap a la platja. Ja hi havia alguns turistes, però la seva presència era mínima. També hi havia voluntaris de la Fundació Amics d'Es Caló des Moro–S'Almonia que recollien escombraries. "Ahir a les 23 h, encara vaig acabar de replegar fems de la platja", ha dit una voluntària de l'associació. "En recullen nou bosses de quaranta litres cada dia", ha lamentat Francesca Gelabert, una manifestant que s'ha desplaçat des de Manacor.
Per organitzar aquest acte es va crear un grup de Telegram en el qual els participants es podien inscriure en un grup de treball per donar un cop de mà en el desenvolupament de la convocatòria. Els manifestants que s'hi varen apuntar s’han dividit en quatre grups. El primer s’ha situat al pàrquing de Cala Llombards per informar les persones alienes a la mobilització de l'acció reivindicativa; el segon ha repartit fulletons en anglès que explicaven als turistes els motius de la manifestació; el tercer ha preparat una taula amb aigua per a tothom que en volgués, i el quart l'han format tots els assistents que han anat a primera hora a la cala a estendre-hi la tovallola.
El moviment, Mallorca Platja Tour –que va néixer a les xarxes després de les declaracions de Manuela Cañadas (Vox) al Parlament de les Illes Balears– va reunir per primera vegada una trentena de persones a la platja de la Ràpita fa 15 dies per demostrar que els mallorquins no es resignen "a perdre les platges" i el territori, han explicat. Aquest diumenge, la plataforma ha volgut omplir la platja del Caló del Moro amb residents que hi han “fet un capfico", una circumstància que "tristament és molt poc habitual durant els mesos d'estiu". "Avui hem vingut perquè no podem venir-hi habitualment", ha dit un manifestant. "Fa pardal que ens hàgim d'organitzar per banyar-nos a la mar de ca nostra", ha afegit una inquera.
Molts de residents s'han desplaçat des d'arreu de l'illa per dir "basta" a la massificació turística. "A les 6.30 h hem anat fins a Sant Llorenç i hem fet cotxades", ha declarat Carme Piñeiro, una veïna de Son Servera. "Tenc 24 anys i és la primera vegada que he pogut nedar aquí, perquè m'he aixecat a les 5 h", ha explicat la participant que ha vingut d'Inca.
D'altra banda, en relació amb les declaracions de la batlessa de Santanyí, Maria Pons, sobre la situació del Caló del Moro, des del moviment han celebrat cadascuna de les seves paraules, però lamenten que hagin arribat després de l'anunci de l'acció de la plataforma. El portaveu del PSOE a l'Ajuntament de Santanyí, Tino Davia ha manifestat que "coincideixen amb la batlessa", però ha dit que "fa molts d'anys que el PP governa a Santanyí i que "s'ha de posar una solució".
No obstant això, molts han manifestat "que no entenen" l’ampliació del pàrquing que el Consistori santanyiner ha pogut dur a terme gràcies al Decret de simplificació administrativa. "Volien aturar la massificació del Caló i duplicar les places d'aparcament no és la millor manera. No té ni cap ni peus", ha considerat Carme Castiñeira, veïna de Son Servera. En el mateix sentit, Davia ha subratllat que "no és coherent dir que hem de donar un descans al Caló i duplicar-ne la capacitat del pàrquing".
Els manifestants han deixat clar amb crits que "qui estima Mallorca no la destrueix" i han reclamat a l'Executiu que prengui mesures i faci "un canvi de model turístic". "Volem un equilibri entre la manera que tenim de guanyar doblers i la qualitat de vida dels mallorquins", ha dit Pere, un veí dels Llombards.
La Guàrdia Civil identifica els activistes del Caló des Moro
La Guàrdia Civil ha identificat els activistes que han participat en la protesta del Caló del Moro aquest diumenge. En concret, set agents d'aquest cos armat, amb el suport de tres agents de la Policia Local, s'han dirigit als protestants i els han començat a demanar les identificacions argumentant que no tenien autorització per desplegar pancartes.
Tot seguit, han explicat fonts presencials, han "fet barrera" i "els mallorquins se n'han començat a anar, mentre els turistes anaven entrant i a ningú se li ha demanat res". "Això és un exemple de colonialisme de manual", ha declarat un assistent. Un altre assistent ha explicat que "al final la performança l'han feta ells. El que havia de ser una actuació lúdica i festiva ha esdevingut una performança de la Guàrdia Civil". "El que era una festa s'ha acabat amb l'arribada de les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat", ha rematat una altra persona.
En resposta, ja hi ha advocats que, després de les identificacions als "indígenes que han protestat" contra la massificació a Santanyí, s'han ofert a donar suport a la "lluita". "La defensa jurídica contra els represaliats haurà de ser la primera passa", ha escrit a X Toni Bennàssar.
Per la seva banda, des de Sumar MÉS, el diputat electe al Congrés, Vicenç Vidal, ha anunciat també a X que demanarà a la Cambra per què la Guàrdia Civil ha identificat ciutadans mallorquins que "defensen la terra i, en canvi, no fa mai res per evitar una saturació turística que provoca un enorme malestar".
Petites mobilitzacions per una gran lluita
D'altra banda, la plataforma també ha anunciat que la concentració d'aquest diumenge és "la darrera" com a moviment independent. A partir de dilluns, s'integraran a les assemblees locals per continuar amb petites mobilitzacions i sumar-se a l'organització de la gran manifestació contra el turisme del 21 de juliol de la plataforma Menys Turisme, Més Vida. "Els mallorquins ens hem desacomplexat i ja no esperam que ens mobilitzin. Han encès la flama i farem tot el que faci falta per fer visible un problema real", asseguren.