Polèmica

Mallorca rebutja nomenar Filla Adoptiva la princesa Elionor amb l'abstenció del PSOE

Es tanca així una polèmica que ha provocat molts estira-i-arronses entre els partits polítics que formen part del Consell

La princesa Elionor jura bandera a l'Acadèmia Militar General de Saragossa
2 min

PalmaEl Consell ha rebutjat avui nomenar la princesa Elionor Filla Adoptiva de Mallorca. Després d'uns mesos d'estira-i-arronses entre els partits polítics que formen part del Consell, el PP i Vox hi han votat a favor; El PI i el PSOE s'hi han abstingut i MÉS hi ha votat en contra. La proposta no ha obtingut el suport de tres quartes parts del ple i, amb 18 vots a favor, quatre en contra i 11 abstencions, per primera vegada no ha tirat endavant una distinció de fill adoptiu de Mallorca.

El portaveu de MÉS, Jaume Alzamora, ha qualificat la iniciativa d’un “acte de vassallatge i de submissió” del qual el partit “no en vol ser còmplice”. A més, ha assegurat que “es vulnera” el reglament d’honors i distincions perquè “és necessària la concurrència de mèrits d’excepcional qualitat” i ha demanat “quins són els mèrits que justifiquen aquesta proposta”. 

Per la seva banda, el president de la Hermandad Nacional Monárquica a les Balears, José Fernández, ha assegurat que la proposta ha sorgit “exclusivament” d’aquesta federació. En el mateix sentit, ha assenyalat que l’extrema dreta la va impulsar a l’octubre, però qui hi ha fet feina ha estat la Hermandad. 

El portaveu adjunt de Vox, David Gil, ha defensat el nomenament, destacant que la princesa "ha mostrat un afecte especial per l'illa, n'ha apreciat i valorat els costums i ha mostrat un interès genuí i admiració sincera per Mallorca". També ha acusat el PSIB de “bloquejar” la proposta i de ser els “responsables” d’un acte “d’escapisme i covardia política”.

En el mateix sentit, la portaveu dels populars, Núria Riera, ha retret als socialistes que “durant vuit anys, el PP no va bloquejar mai les propostes del grup d’esquerres i se’ls va donar suport sense qüestionar-les”. Riera ha considerat que els arguments de l'oposició per votar en contra o abstenir-se són "excuses" i que en el seu rebuig "hi ha motius polítics darrere". "Al PSIB només li interessa la família reial quan pot treure'n rèdit polític", ha postil·lat.

Per part seva, la portaveu del PSIB, Catalina Cladera, ha lamentat que, per aquesta proposta, “que no hauria d’haver anat al ple, la resta de premiats quedaran a l’ombra”.

Falta de consens

Cladera ha demanat “responsabilitat” al president del Consell, Llorenç Galmés, i també que retiràs la proposta d’entre els punts del dia perquè “no disposa del consens necessari”. 

Llorenç Galmés ha titllat de “mentiders” els socialistes perquè segons ha assegurat “es varen comprometre a votar a favor si la distinció es duia a terme en el marc de la Diada”. “No es poden fiar de vostès”, ha afegit. 

Davant aquesta acusació, Cladera ha assegurat que “no han vist consens en el marc de la Diada i tampoc s’ha cercat”. A més ha remarcat que dos mesos abans de dur a terme la junta de portaveus, la dreta ja havia filtrat el possible nomenament de la princesa. “Les distincions no s’imposen. Si no hi ha acord en la junta de portaveus, no es duu al ple”, ha insistit.

Els populars han demanat “on és Francina Armengol” i han reclamat un posicionament per part de l’expresidenta.

stats