Feminismes
Societat09/03/2022

Mallorca, territori transinclusiu

L'organització de la manifestació del 8-M no tenia prevista la participació del col·lectiu trans en l'acte de cloenda, però finalment han pujat a l'escenari

PalmaLa manifestació del 8-M –Dia internacional de la dona– aquest dimarts a Palma ha esdevingut una prova de foc per mesurar el suport del col·lectiu feminista a la lluita trans. I el veredicte ha estat que Mallorca vol un "feminisme inclusiu".

Això és el que ha quedat palès en el moment que l'autodenominat "bloc transinclusiu, anticapitalista i antifeixista" ha pujat damunt l'escenari on ha conclòs la manifestació, tot i que no estava programat. El Moviment Feminista de Mallorca –organitzador tant de la protesta com de l'acte de clausura– no tenia prevista la participació del col·lectiu en la lectura del manifest, però en el darrer minut han accedit a donar-los veu.

Cargando
No hay anuncios

Si bé membres del Moviment es mostraven reticents a accedir a la petició del col·lectiu trans de parlar durant l'acte del 8-M sota l'argument que l'espai per decidir-ho són les assemblees, han acabat per cedir a les pressions. Algunes de les manifestants que reivindicaven els drets trans han provocat moments de tensió, monstrant-se en contra de la batucada –perquè, segons elles, el 8-M no és sinònim de celebració– i mantenint una actitud contrària a la de la resta de participants del seu voltant.

Conscient d'aquesta situació, l'speaker de la manifestació, en pujar a l'escenari, ha advertit que "la lluita és de totes, i de lluita només hi ha una: dels oprimits contra els opressors". El final de l'acte s'ha dilatat per les negociacions entre les organitzadores i el col·lectiu trans, que han acabat en acord perquè pujassin a l'escenari, però una vegada finalitzades totes les intervencions que tenia preparades el Moviment.

Cargando
No hay anuncios

Així, i després d'una actuació musical, la conductora de l'acte ha justificat la intervenció del col·lectiu trans com a part d'un improvisat micro obert i l'ha desvinculat de l'organització: "Això va a part del Moviment", ha aclarit. A més, ha insistit que tothom que volgués, se'n podia anar i que no demanaven a ningú que hi quedàs.

Cargando
No hay anuncios

"Feminisme transinclusiu"

Una desena de dones i homes trans han pujat damunt l'escenari entre aplaudiments dels centenars de manifestants que encara quedaven congregats i una d'elles ha encetat el discurs: "El feminisme, de vegades, no és igualtat", ha lamentat. "Volem que el feminisme sigui transinclusiu. Si no ens sentim segures nosaltres, això no és feminisme. Si un sector del feminisme no ens identifica com a feminisme, això no és feminisme", ha advertit. Davant això, ha rebut una crida des d'una dona del públic que animava "totes juntes, anem!".

Cargando
No hay anuncios
INTERVENCIÓ DEL COL·LECTIU TRANS

This browser does not support the video element.

Una altra de les persones membres del col·lectiu ha pres el relleu i ha carregat contra l'organització. "Hem duit una pancarta un poc diferent de les que hi ha, perquè és necessari i no s'està representant. En un feminisme que és inclusiu et conviden a les reunions quan saben que hi ha un col·lectiu nou. I aquest no és el cas del Moviment Feminista de Mallorca. Ens agradaria ser-hi", ha denunciat.

Cargando
No hay anuncios

Dones, amb vulva i penis

Finalment, la primera dona que ha intervingut ha conclòs en to conciliador, encara que ha reconegut que aquesta era la primera vegada que feien una cosa així. "Ens volen clandestines, a les trans. I nosaltres no som així, volem la igualtat per a totes, sense retrets, i amb tot l'amor. Som dones, amb vulva, amb cony, amb penis, som dones", ha manifestat.

Davant això, la resposta dels presents al passeig del Born ha estat immediata i clara. Tothom ha aplaudit gairebé a l'uníson i un crit espontani d'entre els manifestants ha iniciat un càntic que responia amb només dues paraules tant al col·lectiu trans com al Moviment Feminista: "Feminisme inclusiu!".

La manifestació unitària triomfa a Madrid

Aquesta realitat també s'ha fet palesa a Madrid, on s'havien convocat dues manifestacions pel 8-M: una d'unitària i una altra d'alternativa, contrària a la llei trans. Al final, la fractura del moviment feminista no és tal, perquè la marxa alternativa només ha reunit entre 3.000 i 5.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol. A la unitària se n'han comptabilitzat unes 30.000.