Societat 08/08/2024

Mallorca tindrà enguany un centre d'atenció 24 hores a víctimes de violència sexual

El servei s'ubicarà a la planta 13 de l'edifici Asima i prestarà suport social, psicològic i judicial tant a les víctimes com als familiars

2 min
El centre contra la violència sexial s'ubicarà a la torre Asima.

PalmaEl Consell de Mallorca disposarà abans d'acabar l'any 2024 d'un centre d'atenció a víctimes de violència sexual, que s'ubicarà a la planta 13 de la torre Asima del polígon de Son Castelló. L'immoble disposa de 350 metres i ha costat 435.000 euros. El servei oferirà acompanyament i informació telefònica i presencial 24 hores, cada dia de l'any, i prestarà suport social, psicològic i judicial tant a les víctimes com als familiars. L'espai estarà enfocat a les dones majors de 16 anys que hagin patit un atac sexual, però també a aquelles agredides anys enrere que ara decideixin rebre suport. El lloc escollit és estratègic, amb connexió amb metro des de la plaça d’Espanya, l'estació Intermodal i els busos de l’EMT. A prop també hi ha una comissaria de la Policia Nacional i té una bona connexió amb els serveis d’atenció de violències i amb l’hospital de Son Espases.

El pressupost total per posar en marxa el centre ascendeix a 1.000.000 d'euros de fons europeus que, a part de a la compra de l'immoble, es destinaran a adequar l'espai, configurar la web i el perfil digital del centre i també a licitar la contractació del personal adequat per atendre'l, del qual el Consell no disposa. Ara per ara, no se sap quants treballadors caldran ni quanta gent es podrà atendre. "Tota la que sigui necessària, perquè no vindran totes a la vegada", ha dit el conseller de Presidència, Antoni Fuster.

Ubicat a un lloc estratègic

La finalitat del servei, ha explicat, és pal·liar els efectes de l’agressió i “encaminar la dona cap a una recuperació plena”. En aquest sentit, ha afirmat que els trets més destacables d’aquest servei “són la immediatesa i la seguretat, la confidencialitat i la intimitat, l’accessibilitat, el seguiment, la interdisciplinarietat i la coordinació amb altres serveis”. Per altra banda, ha destacat la facilitat d’accés a aquest espai, amb connexió amb metro des de la plaça d’Espanya, l’estació Intermodal, i els busos de l’EMT. A més, molt a prop hi ha una comissaria de la Policia Nacional i té una bona connexió amb els serveis d’atenció de violències i amb l’hospital de Son Espases.

Per la seva banda, el president Llorenç Galmés ha celebrat l’obertura d’aquest espai. “El govern del Consell de Mallorca està absolutament compromès en la lluita per la igualtat i l’erradicació de la violència contra les dones”. “Malgrat els obstacles trobats, en només un any de legislatura hem aconseguit una gran fita que és implantar un servei nou que serà de referència en l’atenció a les violències masclistes”. El president també ha criticat la gestió feta pel Pacte. “Quan vàrem arribar al Govern fa un any no vàrem trobar res fet, només la idea i un termini molt curt per executar-la i així no perdre els fons europeus que s’hi havien de destinar".

stats