Llengua
Societat22/08/2024

Un mallorquí, un català i un valencià es fan virals comparant paraules per dir el mateix

Llombrígol, calcetins, mirall... Com es diuen a cada territori?

ARA Balears
i ARA Balears

This browser does not support the video element.

PalmaUn nou vídeo s'està viralitzant a les xarxes socials en els darrers dies amb la llengua catalana com a protagonista i les diferències de paraules i expressions entre els diferents territoris com a element central. Des del compte de TikTok @Cargol han publicat un vídeo on tres joves (un mallorquí, un català i un valencià) expliquen la manera d'expressar-se a cada indret i de referir-se a certes coses.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que en alguns casos les paraules són completament diferents, la realitat és que en la major part del vocabulari coincideixen. Entre les paraules que fan servir per al repte hi destaquen, principalment, 'llombrígol', 'calcetins', 'parell', o 'mirall'. Concretament, el català i el valencià asseguren que als seus territoris diuen melic per referir-se al 'llombrígol', 'espill' quan parlen d'un mirall, o 'grapat' per dir el que a les Balears es coneix com un 'parell'. Un altre de les paraules utilitzades a Mallorca que sorprenen el valencià i el català és 'atxem', ells coincideixen en el fet que la manera "normal" de dir-ho és 'esternut' i asseguren que el mallorquí simplement reprodueix amb una paraula el renou que es fa quan fas un atxem.

Cargando
No hay anuncios

La resta de paraules utilitzades pel mallorquí en aquest vídeo són barbarismes com 'maíz' o 'calzoncillos'. En aquest cas, encara que a les Illes Balears es diu 'blat de moro' com a Catalunya o 'calçonets' per referir-se a la roba interior masculina, el 'representant' del mallorquí ha optat per aquestes maneres més habituals i alhora incorrectes. De fet, alguns dels comentaris que ha rebut aquest vídeo viral han estat d'usuaris que asseguren que a Mallorca no es diuen així aquestes paraules i que la utilització de barbarismes no es reflecteix amb el parlar i el llenguatge mallorquí.