El mallorquí Víctor Vilarrasa, de l'Imedea, entre els premis nacionals d'Investigació

Les seves aportacions han tingut un impacte directe en l'avanç de l'energia geotèrmica i en el desenvolupament de nous sistemes d'emmagatzematge de CO₂

L'investigador Víctor Vilarrasa.
ARA Balears
18/10/2024
2 min

PalmaL'investigador mallorquí Víctor Vilarrasa, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) ha estat guardonat als premis nacionals d'Investigació. Vilarrasa ha estat distingit en la modalitat Matilde Ucelay. La ministra de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU), Diana Morant, va anunciar aquest dijous els guardonats. Els premis disposen de 20 modalitats dotades de 30.000 euros cada una i són "el reconeixement més important de l'Estat en l'àmbit de la investigació científica".

Vilarrasa ha estat premiat per la seva destacada trajectòria científica, reconeguda en l'àmbit estatal i internacional, en el camp de la geoenergia. Les seves aportacions han tingut un impacte directe en l'avanç de l'energia geotèrmica i en el desenvolupament de nous sistemes d'emmagatzematge geològic de CO₂. Així mateix, destaca la seva implicació en la divulgació de la geoenginyeria.

Morant ha remarcat el talent dels premiats, la "ciència d'excel·lència dels quals no sols contribueix al progrés i benestar de la societat, sinó també a l'enfortiment" de l'Estat, i ha subratllat que aquesta "és l'edició amb més dones premiades, ja que en els anys anteriors es van presentar menys candidatures d'investigadores".

A més, la ministra ha valorat que, "per primera vegada des que es convoquen els premis, dues dones han estat guardonades en la categoria de Ciències Físiques, dels Materials i de la Terra i en la de Medicina", trencant així amb una anomalia històrica per la qual les dones no tenien la representativitat adequada en aquests àmbits.

En la modalitat Santiago Ramón y Cajal, el premi ha estat per a Isabel Fariñas per la seva trajectòria científica i l'excel·lència de les seves recerques de gran impacte social. Destaquen les seves aportacions originals en la biologia dels factors neurotròfics i les cèl·lules mare neurals i les seves aplicacions al tractament de malalties neurològiques.

El Leonardo Torres Quevedo ha estat atorgat a Eugenio Oñate en reconeixement de la seva feina en l'àmbit de la Mecànica Computacional. De la seva trajectòria destaca l'impacte de les seves aportacions pioneres en el desenvolupament de mètodes computacionals per a aplicacions d'enginyeria i la fundació del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria, institució de referència en l'àmbit estatal i internacional.

stats