Societat13/11/2020

La mallorquina de 12 anys que va quedar crítica pel covid-19 supera la malaltia

Un avió de l’Exèrcit l'havia traslladada d'urgència a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on l'han tractada amb una màquina ECMO que li ha substituït el cor durant una setmana

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaDesprés d'estar ingressada gairebé 45 dies a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Pilar, la mallorquina de 12 anys que va quedar crítica a causa del covid-19, ha superat la malaltia gràcies a la tècnica capdavantera de l'oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO), segons ha informat el centre sanitari en una nota. La nina, que patia síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica (SIM-Ped), una malaltia molt poc freqüent i associada al coronavirus en edats infantils que pot provocar la fallada de diversos òrgans -sobretot, i de manera greu, del cor- estava ingressada a l'UCI de l'hospital de Son Espases en estat greu i en aturada cardíaca fulminant. Un avió de l'Exèrcit la va haver de traslladar a Barcelona.

Atesa la situació crítica de Pilar, l'única possibilitat era que l'equip d'ECMO de la Vall d'Hebron es traslladàs a Son Espases per iniciar el tractament i dur-la, un cop connectada, a Barcelona. L'ECMO és una màquina que substitueix temporalment la funció del cor o el pulmó i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant. Ja a Catalunya, el cap de l'UCI Pediàtrica de la Vall d'Hebron, Joan Balcells, explica que varen haver d'assegurar-se que la màquina fes la seva funció mentre el cor de la pacient es recuperava. "Després de rebre els tractaments a l'UCI i de retirar-li la ventilació mecànica, va poder passar a planta", explica, i apunta que l'ECMO va reemplaçar la funció del cor de la pacient durant una setmana.

Cargando
No hay anuncios

Balcells defineix el trasllat de Mallorca a Barcelona de "complex". La nina, diu el metge, estava connectada a l'ECMO, "una tècnica de la qual depenia la seva vida", i a més, havien de seguir les mesures de seguretat per l'aïllament de coronavirus. El desplaçament el va coordinar el Servei d'Atenció Mèdica Urgent 061 de les Illes Balears –amb la participació de la Unitat de Transport Pediàtric Balear– i amb el suport d'un avió militar medicalitzat. El cap de Secció de l'UCI Pediàtrica de Son Espases, Juan Carlos de Carlos, afegeix que la "coordinació de tot el dispositiu va permetre que, en menys de sis hores, la jove rebés el tractament en ECMO i es traslladàs a la Vall d'Hebron".

Cargando
No hay anuncios

La doctora Susana Melendo, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Petiatria de la Vall d'Hebron, recorda que, després de 17 dies ingressada a l'UCI, "la jove va pujar a planta ja estable, amb una miopatia -patologia que afecta els grups musculars- a conseqüència d'haver estat pacient crític i de covid-19". La nina ja ha recuperat les funcions normals del cor i no li hi ha quedat cap problema. "Ara està seguint rehabilitació muscular", afirma la metgessa.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l'hospital de la Vall d'Hebron subratllen que la mare de la jove mallorquina ha expressat agraïment a tot l'equip de professionals, tant d'aquest hospital com de Son Espases, que han tractat la seva filla durant tots aquests dies. Des de l'inici de la pandèmia, a l'hospital de la Vall d'Hebron han ingressat un total de 48 infants amb la síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica. D'aquests, 14 han requerit cures intensives. Fonts del centre destaquen que tots han tingut una evolució clínica favorable.

Recuperada i amb ganes de tornar a l'escola

Pilar, que aquest divendres ha parlat davant les càmeres dels informatius d'IB3, ha assegurat que es troba molt bé, "amb alegria i molta força", i ha explicat que el que més il·lusió li fa és "tornar a l'institut i veure les meves amigues i professors". La jove comença ara un període de rehabilitació per recuperar la musculatura perduda durant aquest mes i mig que ha estat ingressada a l'hospital.