Manacor activa la Setmana Alcover 2025 més diversa i innovadora

La celebració tindrà lloc del 27 de gener al 7 de febrer amb activitats per a tots els públics

Presentació de la Setmana Alcover 2025.
Sebastià Vanrell
21/01/2025
3 min
Regala aquest article

ManacorLa Setmana Alcover 2025 vol convertir Manacor en l'epicentre de la cultura i la llengua catalana del 27 de gener al 7 de febrer. La nova edició, dedicada com cada any a la figura i obra d’Antoni Maria Alcover des de distints punts de vista, aposta per una programació variada que combina tradició, innovació i participació ciutadana, amb l’objectiu d’arribar a tots els públics.

Inauguració ‘extrasensorial’

L’acte inaugural, que tindrà lloc dilluns, 27 de gener, a les 19 h, aposta per un format innovador a partir d’un pòdcast en directe a càrrec de la productora La Tangenta, que inclourà un concurs popular i el que han denominat com una ‘sessió extrasensorial’, en què intervindran el batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Cultura, Ferran Montero; i la directora gerent de la Institució Pública Antoni M. Alcover, Amàlia Salas.

Els organitzadors destaquen la voluntat d’obrir la institució a nous públics. “Hem intentat acostar la figura d’Alcover a aquells que encara no la coneixen”, explica Salas. Montero, per la seva banda, subratlla la importància d’implicar la ciutadania, especialment el públic jove, mentre que Oliver destaca “el procés d’obertura de la Institució pública Antoni M. Alcover”, que permet que el llegat del filòleg arribi més enllà de les seves parets.

Actes destacats

Entre els altres actes en destaquen el de dimarts, 28 de gener, quan els escolars de 6è d’Infantil gaudiran de l’espectacle En Joan des fabiolet, una proposta d’Arsis Produccions Musicals que combina narració i música en directe. Dimecres 29 i dijous, 30 de gener es desplegarà un Taller d’Escolta, Arxiu Sonor i Creació, a càrrec de Joana Gomila i Laia Vallès, que convidarà els participants a explorar els sons del seu entorn i transformar-los en art. Dijous 30 i divendres, 31 de gener, els alumnes de 5è de Primària podran gaudir de sessions de contacontes amb les propostes N’Alcover i les tres penyores i El món de les rondalles, a càrrec de Contarelles, Guillem Sansó i Daniel Domínguez.

La XX Marató de Rondalles

Un dels moments més esperats arribarà divendres, 31 de gener, amb la XX Marató de Rondalles, que omplirà la Institució pública Antoni M. Alcover d’històries narrades amb dramatúrgia, rap, performança i música en directe. La jornada començarà a les 16.30 h i tindrà la participació de reconeguts rondallaires:

  • 16.30 h: Joana Maria i Margalida Llull Nadal contaran La cova de la bruixa Joana
  • 17.00 h: Miquel Gelabert Bordoy contarà El canyemet, l’ase i la serra-porra
  • 17.30 h: Victòria Salvà Oliver contarà La filla del carboneret
  • 18.00 h: Rafel Swing contarà Els tres mantells d’or
  • 18.30 h: Maria Antònia Salas Brunet contarà El cavallet de set colors
  • 19.00 h: Es jai de sa barraqueta contarà En Pere de la butza.

Concert i cloenda

Pel dissabte 1 de febrer el grup Fades oferirà un concert a les 20 h a la mateixa institució. Amb una proposta musical reivindicativa, la banda defensa la consciència lingüística i els drets LGBTIQ+. El diumenge 2 de febrer la jornada començarà amb una ofrena floral a l’obelisc del passeig de na Camel·la (11 h), seguida d’una ballada popular amb s’Estol des Gerricó a la plaça de Ramon Llull (12 h). Aquest mateix dia es commemoren els 163 anys del naixement d’Antoni M. Alcover.

Finalment, el divendres 7 de febrer l’IES Mossèn Alcover acollirà la cloenda oficial a les 10.45 h, amb un homenatge especial a la pedra de la família Alcover. “Amb aquesta programació, la Setmana Alcover 2025 es consolida com un dels esdeveniments culturals més importants de Manacor, que manté viu el llegat d’Antoni Maria Alcover i el projecta cap al futur”, expliquen fonts del Consistori.

stats