Col·lectiu de Dones de Llevant
Societat11/03/2024

Manacor commemora l'activista feminista Antònia Matamalas en el marc del 8-M

La plaça de les Perleres de Manacor reuneix un any més la lluita i les reivindicacions feministes i recorda la presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant amb una placa commemorativa

Sebastià Vanrell
i Sebastià Vanrell

PalmaEl nom d’Antònia Matamalas va marcar aquest passat diumenge l’acte central del mes feminista de Manacor, el que cada any es du a terme per aquestes dates a la plaça de les Perleres del barri de sa Torre, i que reuneix col·lectius reivindicatius i en lluita constant pel dret a la igualtat. La presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant, finada el passat 23 de gener, ha estat recordada per distintes dones d’àmbits diferents de la nostra societat, des de la cultura, fins al ball, passant per la música, l’educació o el sector de la pagesia en clau femenina.

L'acte, dirigit amb mestria per la professora i lingüista, Maria Magdalena Gelabert, ha disposat de l’actuació de la jove cantant Maite Rama, que ha delectat les més de 200 persones que enguany han assistit a la plaça feminista per antonomàsia i que té com a símbol l’escultura de la dona perlera feta pel també desaparegut escultor Llorenç Ginard. Precisament als seus peus, familiars i amigues de Matamalas inauguraren una plaça que duu la seva imatge i una dedicatòria comuna, tot recordant l'esperit lluitador d’una dona perseverant. “Manacor ja no és el mateix que teníem abans d’Antònia Matamalas. Sempre combativa i oberta a lluitar perquè aquest poble fos diferent. Avui ja podem dir que ho és i que continuarem recollint els reptes de la teva lluita feminista”, ha dit la regidora Carme Gomila, que ha substituït en els parlaments el batle Miquel Oliver, absent enguany per malaltia.

Cargando
No hay anuncios

El lila, el color que Antònia sempre duia literalment al cap, ha estat el predominant; en la roba, en els símbols, en un record molt sentit que ha tingut també memòria per a les dones palestines que en aquests precisos moments pateixen les hostilitats d’una invasió. Nina Parrón, companya de batalles de Matamalas a Madrid (on la manacorina passà la joventut), Lourdes Martín o Francesca Mas van rememorar la seva amiga “pels drets i les llibertats que no hem de permetre que retrocedeixin. Perquè els nostres avanços trobaran una reacció forta i violenta d’un sistema que es remou per continuar funcionant igual”. L'acte ha conclòs amb una ballada protagonitzada pels petits alumnes de ball de bot de l’escola que Antònia Gayà té precisament a la barriada de sa Torre.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns, 11 de març, a les 10.30 hores, tindrà lloc la inauguració de l'Espai Antònia Matamalas, per iniciativa de la Comissió de Coeducació de l’IES Porto Cristo. L'espai estarà compost d'un mural amb el retrat d'Antònia Matamalas, elaborat per alumnat de 4t d'ESO i una decoració floral. Hi estan convidats la família de l'homenatjada, el Col·lectiu de Dones de Llevant, l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor, el batle de Manacor, Miquel Oliver; la delegada d'Igualtat de l'Ajuntament, Carme Gomila; i la delegada de Porto Cristo, Antònia Llodrà. També hi participarà la directora del centre, Xisca Bonet.

Antònia Matamalas Prohens (Manacor, 1945) activista, feminista i fundadora del Col·lectiu Dones de Llevant, morta el 23 de gener a 78 anys després d’uns mesos marcats per problemes de salut, va estudiar Història i Història de l’Art a Madrid, on va viure 40 anys i va exercir com a professora d’institut. Fou a la capital espanyola on va iniciar la seva militància social i política, primer contra el franquisme, per la democràcia i la igualtat de classes. A Vallecas és on es va comprometre en la lluita pels drets de les dones i el seu desenvolupament cultural i educatiu.