Societat11/03/2018

El reconeixement de les dones esportistes i la seva lluita per la igualtat i la visibilització centren l’homenatge a la plaça de les Perleres

L’acte forma part de la celebració del Dia internacional de la dona a Manacor

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa ciutadania manacorina s'ha abocat al reconeixement i les reivindicacions de les dones esportistes, que enguany han centrat la celebració del Dia internacional de la dona, que commemora la lluita de les dones per participar en la societat amb igualtat de condicions i íntegrament.

A Manacor, la societat civil s’encarrega des de fa alguns anys de celebrar aquesta data amb un homenatge a la plaça de les Perleres. El col·lectiu Dones de Llevant encapçala l'esdeveniment i, amb l’ajuda d’altres entitats, posa el focus de la celebració del Dia internacional de la dona en un aspecte concret del fet femení. Enguany, a més de la batlessa i de molts dels regidors i regidores de l’Ajuntament de Manacor, dones i homes de diferents generacions i de procedència diversa han assistit a l’acte de la plaça de les Perleres. També hi ha hagut el ball del gegant i la geganta de Manacor, actuacions musicals, una sessió popular de ball de bot i un petit refrigeri.

Cargando
No hay anuncios

Més visibles

El manifest d’enguany s'ha centrat en la invisibilització de les dones esportistes, les diferències evidents entre els patrocinis i les remuneracions respecte dels esportistes homes o la representació reduïda de les dones en les esferes de decisió, direcció i arbitratge. La professora de Psicologia Esportiva i del màster d’Igualtat de la Universitat de les Illes Balears, Virginia Ferreira, ha estat l’encarregada de llegir el manifest. “Els nins i les nines han de poder jugar amb la mateixa pilota, les nines necessiten models de dones per inspirar-se i voler jugar a ser grans”, ha reivindicat Ferreira, i ha explicat que “la doble o triple jornada laboral, la bretxa salarial de gènere, els contractes precaris, la manca de polítiques de conciliació i corresponsabilitat i la manca de referents femenins visibles són, avui dia, un partit perdut en el món esportiu”.

Cargando
No hay anuncios

Virginia Ferreira ha anomenat tot un seguit d’esportistes: Alba Torrens, Lidia Valentín, Úrsula Pueyo, Carolina Marín, Teresa Perales, Ruth Beitia, Brigitte Yagüe, Particia García, Marta Fernández, Amaya Valdemoro, Mariona Caldentey, Mireia Belmonte, Garbiñe Muguruza, Raquel Bota, María López, Eva Moreda, Verónica Boquete i Edurne Pasabán. ”Són elles i moltes més. Quanta gent sap qui són elles? Quanta gent coneix els seus èxits professionals i el camí que han hagut de seguir o quants grans patrocinis i remuneracions no han obtingut mai?”, s'ha preguntat Ferreira durant la lectura del manifest d’enguany.

El manifest ha proclamat que “en el joc no és important 'contra qui', sinó 'amb qui', perquè l'esport no té a veure amb els sexes sinó amb les llibertats”. Per acabar, abans d’un sonor aplaudiment, l’encarregada de la lectura del manifest ha assenyalat la necessitat d'“allunyar l'esport del patriarcat” per aconseguir “un esport lliure de sexisme, assetjaments, discriminacions i desigualtat”.

Cargando
No hay anuncios

Després la lectura del manifest, les esportistes Núria Llagostera, Vanessa Nicolau, Rosa Maria Sagrera i Joana Maria Puigserver han descobert la placa de reconeixement a les dones esportistes. D'aquesta manera, la frase d'Elena Gómez "Lluita pels teus objectius, que ningú no et freni per ser dona" romandrà permanentment a la plaça de les Perleres de Manacor com a homenatge a les dones esportistes. Just després, per celebrar els 130 anys del naixement de Clara Campoamor, s’ha presentat una escultura que recorda aquest referent de la lluita feminista a l’Estat. El ball de bot i el petit refresc amb senyorets i mistela han servit per tancar l’homenatge a les dones esportistes, un dels actes centrals del programa que ha organitzat Manacor per celebrar el Dia internacional de la dona.