Manacor disposarà d’una sala permanent dedicada als seus Gegants
L’exposició permanent a mode de museu on s’explicaran noms i curiositats de la desena de figures, estarà situada a la sala Font i Roig

ManacorLa sala Font i Roig, que té la seva entrada per dins el claustre barroc de Sant Vicenç Ferrer de Manacor, es convertirà a partir d’aquest dissabte, 7 de desembre, a partir de les 16 h, en el primer museu dedicat als Gegants manacorins, a les seves figures i la seva història. Un espai permanent que servirà, per una banda com a lloc per guardar les deu peces principals quan la colla gegantera no els hagi de treure a ballar, i per l’altra, com a punt de referència perquè sobretot els més petits puguin, per exemple, veure i conèixer tots els gegants de Manacor a partir de visites escolars concertades.
Custòdia cultural
“Es tracta de poder obrir l’espai sempre que sigui possible, durant les festes del barri del Convent per Sant Domingo, per les fires i festes i durant totes aquelles celebracions en què hi puguem ser presents per tenir les portes obertes”, explica el president de l’Associació Cultural Sant Domingo i responsable de la colla gegantera, Toni Oliver, que recorda que entre les figures hi ha les representacions, per exemple, de figures tan nostrades dins la cultura manacorina com mossèn Antoni Maria Alcover i Guillem d’Efak, a més de les dues principals i icòniques, la parella de gegants formada per Catalina i Vicenç, actualment exposats a l’entrada de l’antic Consistori manacorí, devora les oficines de Turisme. Està previst que devora cada figura hi hagi una fotografia, el nom i una petita explicació de qui és i com va sorgir cada gegant local.
A part, però també integrats dins la colla gegantera (formada per 29 membres), hi ha les figures emblemàtiques de la Jaia Corema, en Picolín i el temut Alicorn, una figura mig humana, mig canina, de color negre i en cadira de rodes. L’any 2000 la Colla Gegantera de Manacor es va separar de l’associació de veïnats de Sant Domingo i el 2007 va entrar a formar part d’una comissió mixta que cedia la custòdia de les figures a una associació cultural, “que té com a objectius fundacionals mantenir i cultivar les tradicions del convent de Manacor”, afegeix Oliver. De fet, l’escut que la colla duu a les seves camises blanques és l’estrella de Sant Domingo i la silueta de la parella gegantera.
Es dona la circumstància que ara fa tres anys l’Ajuntament de Manacor ja va reservar una partida pressupostària de 10.000 euros per poder fer front a les obres de rehabilitació de la sala Font i Roig (propietat del Bisbat de Mallorca), encaminades sobretot a la reforma del trespol i el sòl-ras i els possibles problemes d’humitat derivats de la manca d’ús efectiu. Cal recordar que fins ara aquesta habitació s’utilitza com a lloc on emmagatzemar cadires i material propi per a actes del claustre i l’església del convent.