Manacor haurà de tornar 900.000 euros a l'empresa de neteja tot i els incumpliments

L'Ajuntament no aconsegueix justificar la retenció del dipòsit de garantia signat al començament de la concessió amb Lumsa l'any 2019, i que finalitza el 31 d'octubre amb 180.000 euros en sancions acumulades

Una advertència veïnal al barri de s'Antigor de Manacor.
Sebastià Vanrell
18/10/2024
2 min

ManacorTot i les sancions que, de manera sistemàtica, l'ajuntament de Manacor ha anat imposant a Limpiezas Urbanas de Mallorca SA (Lumsa) pels diferents incompliments puntuals del contracte de neteja vial i recollida de fems al municipi, no podrà recuperar els quasi 900.000 euros de dipòsit de seguretat signats al principi de la darrera concessió, l'any 2019.

"Hem intentat retenir la garantia un cop acabat el contracte, però des dels serveis tècnics ens han assegurat que això no és possible", explica el regidor municipal de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, que recorda que si no hi ha un expedient iniciat prèviament a l'extinció de la concessió o no es tracta d'una manca de prestació del servei, "no s'hi pot fer res".

Cal recordar que el darrer contracte amb Lumsa data de 2019 i es va signar per quatre anys, o sigui fins el 2023, més un altre de pròrroga activada fins el proper 31 d'octubre. "L'empresa de cap manera ofereix el servei que els manacorins mereixen. Se li han obert fins a set expedients i encara hi havia moltes coses a denunciar", critica la portaveu del Partit Popular manacorí, Maria Antònia Sansó, que no entén com no es pot recuperar el gairebé milió d'euros de fiança. "Fa cinc anys i mig que duen una nefasta gestió del tema".

Per la seva banda Llodrà recorda que "aquest equip de govern ha estat el primer que ha sancionat una empresa de neteja; tal vegada és això el que els sorprèn. Mai fins ara s'havia fet amb cap de les legislatures on vostès hi eren", a la vegada que explica que durant els darrers cinc anys Lumsa ha deixat de cobrar 180.000 euros del contracte com a conseqüència de distints incompliments, com ara no respectar les freqüències de pas a determinades zones, no disposar dels vehicles adients o no respectar els serveis mínims en temps de vaga.

L’empresa que presta el servei de neteja viària i recollida de residus al municipi de Manacor, Limpiezas Urbanas de Mallorca, va acabar ara fa un any el seu contracte de quatre anys amb gairebé 200.000 euros en expedients sacionadors, oberts per l’Ajuntament degut a diferents incompliments del plec de condicions signat l’any 2019.

Al mateix temps pel setembre de 2023, l’Ajuntament va informar també que retendria els 864.000 euros de garantia que l’empresa havia depositat a l’inici del contracte, per anar descomptant altres incompliments que poguessin anar sorgint durant el procés de liquidació de la concessió.

Entre les demandes del PP i de les quals el consistori en té coneixement hi ha la presumpta poca freqüència de pas per netejar els polígons industrial i alimentari, la manca de neteja dels contenidors o els abocaments irregulars de s’Ermita o Cala Anguila.

Fotodenúncies del PSOE

L'equip de govern manacorí (Més-Esquerra, AIPC) tampoc es salva de la crítica dels seus antics socis de pacte, el PSOE, que aquesta setmana ha començat una campanya a les xarxes socials criticant precisament la manca de neteja evident a distintes places i carrers del terme. Titulat de manera irònica 'News de brutor', la campanya anima als ciutadans a enviar-lis fotografies dels principals punts negres de deixadesa de voluminosos i fems fora de lloc, indicant també el carrer.

stats