Manacor fa servir la darrera bala per no haver de pagar 1,2 milions als creditors de la piscina municipal

L’Ajuntament no qüestiona la llista de deutors, però considera desfasada la valoració feta per l’empresa l’any 2017

La piscina coberta ‘Esquitxos’, situada dins el parc municipal.
Sebastià Vanrell
21/11/2024
3 min

ManacorL’Ajuntament de Manacor no vol haver de pagar més d’allò que considera just per poder tornar a obrir la piscina municipal després d’anys d’abandó una vegada la concessionària del servei, Esquitxos de Blavor SL, renunciés als anys de gestió que li quedaven de les instal·lacions municipals i presentés un concurs de creditors. Ara, i després que el Tribunal Suprem no hagi admès el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament, només queda una opció: presentar un incident de nul·litat d’actuacions contra la resolució. En aquest sentit, l’Ajuntament de Manacor recorda que, en qualsevol procés judicial, té l’obligació d’esgotar totes les vies ordinàries. 

Pel que fa a la darrera resolució, emesa per la Sala del Civil del Tribunal Suprem en relació amb el procediment concursal iniciat per l’empresa Esquitxos de Blavor S.L., l’Ajuntament de Manacor apunta que “la valoració feta per l’empresa data de 2017 i que el concurs de creditors no es declarà fins a l’any 2022”, per la qual cosa considera que està desfasada. En aquest sentit, el Consistori no qüestiona la llista de deutors, però considera “que el valor de reversió s’ha de revisar”, ja que en cap cas no està disposat a sufragar amb doblers públics les pèrdues de l’empresa. 

Prudència

El batle de Manacor, Miquel Oliver, demana prudència davant els càlculs que han publicat diversos mitjans de comunicació i espera que el procés judicial pugui determinar aviat una solució definitiva que permeti desbloquejar l’ús d’aquesta instal·lació municipal. 

La piscina coberta ‘Esquitxos’, situada dins el parc municipal, fou reformada a partir d’unes piscines anteriors i tornada a obrir l’any 1997, moment en què el Consistori va signar un conveni de 30 anys amb l’empresa Esquitxos de Blavor SL, amb la finalitat que la gestionés a canvi de fer-se càrrec de l’obra.

Tot i les queixes reiterades pel preu de les quotes, que molts usuaris creien massa cares per una piscina de titularitat municipal, i les peticions de la concessionària perquè el Consistori es fes responsable de certs manteniments de maquinària, la instal·lació va continuar funcionant fins al març de 2021, quan l’empresa va presentar un concurs de creditors i va rodar clau, farta que no li sortissin els comptes.

Tot d’una va demanar responsabilitats econòmiques a la Sala. Una reclamació milionària que va tenir una primera sentència el 3 de novembre de 2021, quan el Jutjat Mercantil número 3 de Palma va donar la raó a Esquitxos de Blavor SL i va condemnar l’Ajuntament de Manacor a pagar 336.881 euros per l’inventari econòmic i 864.150 euros procedents de la llista de creditors; a més de córrer amb les despeses del procés.

Els serveis jurídics municipals van recórrer aleshores davant el Jutjat número 5 de l’Audiència Provincial, que el 25 de maig de 2022 va desestimar el recurs i va mantenir la sentència dictada mig any abans. Amb les coses així i amb totes les cartes dolentes, la situació va obligar l’Ajuntament a fer un darrer intent en forma de recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, que el passat 20 de març de 2024, és a dir dos anys més tard, no va admetre a tràmit. Just després, el Consistori manacorí va tornar a interposar un segon recurs davant la sala civil del Tribunal Suprem, que ara també ha decidit en contra dels interessos municipals.

stats