La manca de llar desbanca la desocupació com a factor d'exclusió, segons Es Refugi
Cap usuari dels 40 que atén l'associació ha aconseguit feina enguany, un fet insòlit en la història de l'entitat
PalmaDe les 40 persones que han rebut "una llar digna i estable" gràcies a Es Refugi —associació ubicada al barri del Camp Redó de Palma—, cap ha aconseguit feina el 2021, segons adverteix l'entitat. Aquest és un fet insòlit en la història d'Es Refugi, que va començar el 1992 a acollir persones en situació de risc o d'exclusió social. Per això, adverteixen que el sensellarisme ha desbancat la manca d'ocupació com a principal factor d'exclusió.
"A diferència d'altres anys, a causa de l'impacte de la pandèmia en el mercat laboral de les Balears, cap usuari ha causat una alta ni ha pogut millorar la situació laboral, fet que no s'havia produït mai", lamenta Es Refugi en un comunicat. L'entitat es remet a l'Institut Nacional d'Estadística per recordar que "l'atur de llarga durada s'ha disparat des de l'inici de la pandèmia", fet que afecta especialment les persones beneficiàries de l'entitat.
Per això, subratllen que "el coronavirus ha evidenciat que tenir una llar és fonamental", i no només perquè "dormir al carrer posa aquesta gent en alt risc de transmissió i dificulta el seu accés als espais d'higiene i aïllament". Es Refugi alerta que "la llar és l'element més important per garantir la protecció social i la inclusió" i que "els preus del lloguer i la precarietat del mercat laboral obstaculitzen l'autonomia" de les persones que viuen en aquesta situació".
Salut física i mental
Així, assenyalen que "a la llarga és un element clau per al desenvolupament de la persona en la societat" i "no un luxe, sinó una necessitat bàsica". En aquest sentit, diuen, "tenir una llar significa millorar la salut física i mental i recuperar la relació amb l'entorn" perquè "una persona que ha perdut la seva casa ha perdut més que un espai on viure: ha perdut recursos i vincles afectius".